ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Om 50 år kan vintrarna i Sverige vara helt gröna

Hugo Ewald · 4 Dec 2015
Uppdaterad 4 Dec 2015
Från vänster till höger. Antalet snödagar 1961-1990, scenariet med en kraftfull klimatpolitik och scenariet där utsläppen fortsätter som de gör nu.

Från vänster till höger. Antalet snödagar 1961-1990, scenariet med en kraftfull klimatpolitik och scenariet där utsläppen fortsätter som de gör nu. Foto: SMHI


Om femtio år kan län som Skåne, Göteborg och till och med Stockholm vara helt befriade från snö. Det visar en ny rapport från SMHI som skildrar olika scenarion om hur vädret kan förändras fram till nästa sekelskifte.

klar

Artikellänk är kopierad

Klimatförändringarna kan komma att innebära snöfria vintrar i stora delar i Sverige. I alla fall om koldioxidutsläppen fortsätter som de gör nu. Detta visar nya analyser från SMHI om hur klimatet kan komma att förändras i varje län.

Analyserna består av två olika framtidsscenarier, ett med en klimatpolitik som starkt minskar utsläppen, och ett om utsläppen fortsätter som de gör nu. Medeltemperaturen kan komma att höjas mellan 2 och 6 grader i Sverige, beroende på mängden utsläpp – och det är i Norrland uppvärmningen är som störst.► LÄS MER: Jesus var koldioxidneutral

– De nya resultaten bekräftar tidigare slutsatser, vi får högre temperaturer och mer nederbörd. Analyserna visar tydligt att klimatet påverkas av utsläppen. De största förändringarna sker från mitten av seklet, säger Elin Sjökvist, projektledare SMHI, i ett pressmeddelande.

Analyserna visar också att stora delar i framtiden helt kommer att vara befriade från snö. Beroende på vilket scenario som blir verklighet kan antalet dagar med snötäcke minska med 40 till 80 dagar. Om utsläppen fortsätter som de gör idag kan i princip hela Sverige från Skåne till Gävleborgs län komma att ha blott 0 till 10 dagar med snö om året. Och scenariet med kraftigt begränsade utsläpp är svåra att nå.

– Det är riktigt kraftfulla åtgärder som krävs om vi ska kunna få det sistnämnda scenariot, säger Elin Sjökvist, projektledare för klimatanalyser på SMHI, till NA.► LÄS MER: Oljan som hotar klimatet finns i tre av fyra pepparkakor

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro