ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Om bara de högutbildade kommunerna fått rösta... 

Karolina Skoglund · 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014

...skulle valresultatet ha sett ut ungefär så här: 

klar

Artikellänk är kopierad

Skärmdump från Twitter.
Skärmdump från Twitter.

Jens Finnäs, frilansjournalist specialiserad på datadriven journalistik, har räknat ut hur valresultatet skulle ha blivit om bara de som pluggat vidare efter gymnasiet skulle ha röstat. Resultatet postade han i en tweet – som nu retweetats närmare 2 000 gånger.

Statistiken visar bland annat att Alliansen skulle ha fått 51,5 procent av rösterna om bara högutbildade kommuner röstade. Om endast lågutbildade kommuner röstade skulle bland annat Sverigedemoktaterna bli det näst största partiet och Miljöpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna skulle ha åkt ut ur riksdagen.  ► LÄS MER: Här avgjorde en enda röst valet

– Vi satt och jobbade på Aftonbladet under valkvällen och hade förberett massor av frågor att analysera. Utbildningsnivå var given och resultatet blev ju jätteintressant på flera sätt. Egentligen är det ju bara vänstern som ligger på ungefär samma nivå i båda grupperna, säger Jens Finnäs. 

Räknade du med att tweeten skulle få så stort genomslag?

– Nej. Vi satt och jobbade på Aftonbladet under valkvällen och körde ut massor av grejer med ett jättehögt tempo, så det var ju intressant att just den fick fart.

I statistiken har de 20 kommunerna med högst respektive minst andel invånare med eftergymnasial utbildning jämförts. Bland kommunerna med högst andel syns Danderyd, Lund och Solna. Bland de med lägst andel syns Älvdalen, Filipstad och Bjuv. ► LÄS MER: ”Dö kapitalistsvin” blev röst på Moderaterna

Richard Örvall doktorerar i statsvetenskap vid Linköpings universitet och arbetar vid demokratistatistik på Statistiska centralbyrån.Han tycker inte att statistiken är chockerande. 

– Om man kollar på tidigare undersökningar där man mäter partisympatier och utbildning finns liknande resultat. Men man ska vara lite försiktig med sådan här data. Andra egenskaper som man mäter på individnivå påverkar också, och det syns inte när man slår ihop det i kommuner på det här sättet, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro