ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Om du så gärna vill ha ett luciatåg – anordna och gå i det själv

Jack Werner · 20 Nov 2014
Uppdaterad 13 Okt 2015
Petra Kindlund, som Lucia längst till höger i bild, anför ett springande luciatåg 2013 längs med Liljeholmskajen i Stockholm.

Petra Kindlund, som Lucia längst till höger i bild, anför ett springande luciatåg 2013 längs med Liljeholmskajen i Stockholm. Foto: Erik Mårtensson / TT


klar

Artikellänk är kopierad

"Förstör inte våra svenska klassiker", heter Facebooksidan. Den har över 18 000 gillare, och har tidigare höjt lansar mot Aftonbladets krönikör Elisabet Höglunds förslag om en ny svensk nationalsång, spritt vidare det citat om att invandrare bör anpassa sig eller dra som felaktigt tillskrivsAustraliens före detta premiärminister Julia Gillard, och attackerat oss på Metro, för att vi uppmärksammat att många leksakskedjors kataloger är renons på icke-vita personer.

Sidan är helt enkelt en av de många missnöjesforumen som poppar upp på det svenska nätet. Missnöjet är tydligt riktat mot allt som brukar kallas "politiskt korrekt", och inte sällan mycket svepande. Och just i dessa dagar är den på väg in i sin favorithögtid – julen.►LÄS MER: Nej, Kalle Anka kommer inte sluta sändas på julafton Allt med den svenska julen är hotat. Pepparkakorna (för bruna!), tomten (för patriarkal!), julklapparna (för kapitalistiska!) och risgrynsgröten (för lite LCHF!). Åtminstone enligt detta gäng, som är experter på att plocka upp olika politiska debatter och pressa in dem i trånga och tvärvinklade allt-eller-inget-meningar. Inte sällan resulterar detta i en tröstlös men passionerad Don Quijote-kamp mot väderkvarnar, rasande uppror mot hot som aldrig egentligen existerat.

Den senaste veckan har en post från gruppen fått stor cirkulation, över 24 000 delningar och nästan 20 000 gillningar. "Vi vill ha kvar luciatåget", står det på en illustration av ett just sådant, och nedan vädjar man till publiken om att "gilla och dela om du också vill ha kvar luciatåget". Och det var det alltså många som ville. I sidans post beskriver man att "luciafiranden är på stark nedgång i hela landet. Sammanlagt lär fler än var tredje kommun stå utan firande i jul."►LÄS MER: Nej, Facebook hjälper inga barn om du delar bilden Vad är då grunden till detta påstående? Jo, en   TT-text från den 17 november, med rubriken Svalt intresse för Lucia.​ Där lanseras uppgiften om att var tredje kommun saknar Lucia i år, med hänvisning till att det inte verkar vara fler lucior i år än 2012, då Kulturnytt undersökte hur många kommuner som skulle uppehålla traditionen. Men redan där hittas en tveksamhet i Facebooksidans resonemang. Luciorna som anges är ju kommunens egna, och de har tidigare ofta hittats genom en skönhetstävling. Hur många körer, organisationer, skolor och frivilliga som kommer klä sig i vitt och sjunga om Staffan vet ingen.

►LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

Men den verkligt ironiska delen av delningsvreden hos Facebooksidan "Förstör inte våra svenska klassiker" är att Luciatågen ju är på utdöende på grund av svenska folkets faktiska ointresse för traditioner. Det här är något helt naturligt, enligt Mats Nilsson, etnolog och citerad i TT-texten om kommunernas ointresse.

– Alla seder och traditioner förändras. Det här med att vi har ett Luciatåg är inte ens hundra år gammalt, det kom på 30-talet. Att vi skulle sluta fira Lucia tror jag inte ett dugg på, men det är klart det förändras, förklarar han för mig.

Nilsson säger också att hans intryck, snarare än att en PK-elit ovanifrån har tvingat bort Luciafirandet från svensk mark – vilket antyds i sociala media-upprorets arga slagord – är att det faktiskt är den nya generationen som helt enkelt inte bryr sig så mycket om Lucia.

– Vad jag förstår så är ju många ungdomar ointresserade. De vill ju inte. Då kan man inte tvinga fram det heller, och det är en del av varför det förändras. ►LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook Lyckligtvis för det tjugotusentalet personer som nu alltså rasar över Lucias utdöende så finns det en enkel lösning, som Mats Nilsson föreslår. De skulle helt enkelt kunna resa sig upp från sina skrivbord, och själva arrangera och gå i de Luciatåg som de så desperat saknar.

– De får ju de ställa upp och gå i tågen själva. Det får du gärna citera mig på, säger Nilsson.​

​Och det gör jag så gärna. I Viralgranskarens artiklar är ett ofta återkommande fenomen den rena vreden hos folk som argt sprider vidare missuppfattningar eller propaganda, vreden som inte sällan lägger sig som skygglappar hos dem och hindrar dem från att se möjligheter istället för censur. Det tråkiga är ju att vreden ofta är i onödan. Ingen förbjuder längre någon från att vara Lucia, tvärtom. Vill man uppehålla den traditionen är det bara att tända ljusen, sjunga upp, och gå ut på stan.

Så kanske vi kan få en fröjdefull jul, så fri från tomma ilskevrål mot påhittad censur som möjligt.►LÄS MER: Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro