ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Om du sticker ut hakan får du stryk”

Josefin Michanek · 25 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MANSDOMINERAT Hon började med att sälja älgkorv till turister under Vattenfestivalen. Innan dess hade Jessica Löfström importerat italiensk pasta, arbetat som hästjockey och agerat agent åt konstnärer. Numera driver hon eget bemanningsföretag i byggbranschen och har utsetts till en av framtidens mest spännande kvinnliga ledare i Sverige.

Du verkar vara en riktig mångsysslare. Varför valde du just byggbranschen?– Min pappa har ett plåtslageri där jag praktiserade på somrarna som liten, men jag var inte så duktig på det jobbet. Efter att ha bott i Italien några år kom jag hem och ville starta eget. Jag började med lite olika småföretag och kom in på bemanning efter ett tag. Att det blev just byggbranschen var en slump.

Du har sagt att byggbranschen är en entreprenörs dröm. På vilket sätt?– Det finns mycket att göra och tillföra, vilket är jättekul. När jag kom in i branschen 1999–2000 fanns det inte ett enda bemanningsföretag i branschen, vilket den verkligen behöver eftersom byggarbetare ofta jobbar i perioder och däremellan går arbetslösa. Bättre då att bemanningsföretag går in och ser till att killarna har jobb hela tiden.

Visslas det efter dig när du besöker byggena?– I början var det nog så, men nu vet många vem jag är och jag bemöts med respekt.

Hur gubbigt är det?– Branschen är extremt mansdominerad och väldigt konservativ. När jag kom in fanns det inga kvinnor i ledande positioner. Men det håller på att förändras och man börjar tänka mer på mångfald.

Hur är det att vara ung ledande kvinna i branschen?– Det har sina för- och nackdelar. Det är klart att jag talar ju inte samma språk som den äldre generationen män alla gånger, och så  säger jag ofta vad jag tycker och tänker. En del herrar med status som har gjort saker på samma sätt i hundra år har svårt att ta att jag ifrågasätter gamla regler.

Vad anser du om kvotering?– Jag tror inte på kvotering. Men jag tror att det är bra att prata om det för att det väcker debatt.

Vilka konsekvenser har det fått att du inte accepterat gamla normer?– Det har gått upp och ner. Problemet är att om du sticker ut hakan får du stryk. Om jag har ifrågasatt gamla regler öppet har vi tappat mycket av marknaden.

Ni anställer många polska byggnadsarbetare. Hur mycket lägre löner har de?– De kan ligga något lägre i lön eftersom de inte har yrkesbevis, men å andra sidan kostar det mer eftersom vi betalar bostäder åt dem.

Men det gör ni väl åt många svenska arbetare också?– Ja, men inte i samma utsträckning. Vi anställer polacker för att det inte finns tillräckligt många svenska byggnadsarbetare på marknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro