ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Om fem år kan vi rösta med mobilen

metro · 1 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Anna Caracolias – Vd för Adimo

klar

Artikellänk är kopierad

I tid och otid uppmanas vi att rösta och tycka till via mobilen.  I tidningar, på tv, i radio och på reklampelare på stan. Det är vardagsmat. De flesta vet hur man gör. Ibland kan man till och med ­vinna något genom att delta. Det mesta är faktiskt trams. Varför fokuserar vi inte på viktigare saker? Som att ­exempelvis stärka den svenska demokratiprocessen.

Sommaren är så gott som till ända. ­Veckor av lugn, ro och kontemplation har bytts mot vardagslunk och en massa jobb. Men sommarens tankar dröjer sig kvar, kan inte riktigt släppa taget. Det började någonstans kring EU-parlamentsvalet. Sverige presenteras ju allt som oftast som ett ICT-vidunder. Stockholm har blivit utsedd till Intelligent Community of the Year 2009 av Intelligent Community Forum. Det är roligt. Men är vi så himla ­digitalbra som vi säger? I Estland kunde invånarna rösta i EU-valet via nätet.  (Det kunde man förresten redan 2005 i de estländska lokalvalen.) Förvisso valde inte alla att göra det, men de kunde om de ville. Om man kan rösta via sin pc i Estland, varför inte via mobilen, och varför inte i Sverige? Så jag började leta efter politiska beslut och debatter om när vi svenskar erbjuds ­möjlig­heten, men trist nog hittade jag inte speciellt mycket. Ett av de få inläggen kommer från Moderaternas Per Schlingmann som i en tidningsartikel framför förslaget att vi i supervalet 2014 ska ­kunna rösta via sms och nätet. 2014, sug på den! Om fem år röstar vi digitalt i ICT-landet Sverige.Under mitt grävande kom förstås frågan: ”Varför ska vi rösta digitalt?” Jag tycker att det är självklart. I ett samhälle där alltmer görs på nätet, där ska väl också samhället och vår demokratiska process ­finnas på nätet. Man kan ju också ställa sig frågan: Hade fler än de 43,8 procent som röstade den

7 juni röstat om det funnits en mobil möjlighet? (Var det fint väder den dagen?)

Sedan hittade jag Popvox.info – ett nytt politiskt parti som ställer upp i kommunalvalet i Stock­holm 2010. Om Popvox.info får mandat i ­full­mäktige tänker de publicera de frågor som det ska voteras om på nätet och låta alla röstberättigade stockholmare rösta JA eller NEJ. Jag vet att de ­också tänker på mobila lösningar.

Direktdemokrati via mobilen och nätet 2010, känn på den! I de cirka 200 beslut som ­fullmäk­tige tar varje år kan jag vara del av den demokratiska processen. Jag får information, jag lägger min röst – via min mobil. Även en fin dag på stranden.

Det är en svindlande skön, mobildemokratisk dröm. Oavsett politisk övertygelse. Övar vi på det i fyra år kanske hela IT-Sverige är redo 2014.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro