ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Om inte EU böjer sig kommer det att knäckas

Johan Norberg · 11 Nov 2015
Uppdaterad 11 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Först en eurokris som gjorde att EU-befolkningarna började titta snett på varandra för att vissa var tvungna att skicka pengar till dem som misskött sig och de senare tvingades acceptera att de förra började diktera deras budgetpolitik. Sedan började Ryssland göra om Europas gränser med militärmakt. Det europeiska asylsystemet brakade ihop och Medelhavet fylldes av lik. Mitt i allt detta registrerar nationalister och rasister – ofta uppbackade av Putin – framgångar och hotar att slita sönder den öppenhet och frihandel som har gjort Europa rikt. Det är inte så lattjo vid cocktailmottagningarna i Bryssel just nu.

LÄS MER
En dag är det Polen som kommer att försvara oss

Vissa menar att EU:s själva överlevnad är hotad, och att kontinenten åter kan falla samman i antagonistiska småstater. Inte minst i samband med migrationskrisen. Många EU-länder har slutat registrera asylansökande, vilket gör att Tyskland och Sverige får en väldig anstormning som systemen inte är anpassade för. Då svarar Moderaterna med förslaget att Sverige helt sonika struntar i EU-rätten (vår egen lag), stänger gränserna och motar tillbaka flyktingar till Danmark. Det är sådant som får en av de ledande EU-kommentatorerna, Financial Times-kolumnisten Wolfgang Munchau, att varna att den största risken just nu är att EU-länder underkänner sina egna lagar, och att EU vittrar bort och blir till ett spöke.

I det skedet skickar Storbritanniens premiärminister David Cameron en kravlista till Bryssel som följs av en folkomröstning om landets fortsatta EU-medlemskap. Eftersom det finns en reell risk att landet lämnar EU räknar många detta till den långa listan av gråt och tandagnisslan. Men Camerons krav är precis vad EU behöver. Han vill ha större utrymme för en mångfald lösningar på nationell nivå, allt från att EU inte ska diktera hur lång den brittiska arbetsveckan är till att britterna ska få införa regler om att migranter måste kvalificera sig för välfärdstjänster genom att först arbeta i fyra år.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Tv-apparater och smartphones har inte alls gjort att vi sover mindre"

EU har länge underminerats av stroppiga EU-eliter som såg varje kris som en chans att föra mer makt till Bryssel. Befolkningar som röstade ”fel” i EU-omröstningar fick rösta om tills de röstar rätt. Som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har sagt brukar de langa fram ett förslag: ”Om ingen protesterar, av det enkla skälet att de flesta inte vet vad som har blivit beslutat, så fortsätter vi, steg för steg, tills det inte finns någon återvändo.” Inget har skapat så mycket missnöje och grogrund för nationalism som sådan arrogans. Nu måste EU slå vakt om sina stora landvinningar – den fria rörligheten och den fria handeln – men låta länder gå sina egna vägar i övrigt. De träd som är elastiska nog att böja sig i stormen kan resa sig efteråt. De andra knäcks.

+ Sverige i Minecraft. Lantmäteriet beslutar att släppa en landskapsmodell av Sverige i dataspelet Minecraft. Så nu är hela Sverige snart spelbart – och möjligt att bygga på utan hämmande regelverk.

- Föräldraförsäkringen. Folkpartiet stödjer regeringens förslag om en tredje pappamånad. Steg för steg tar staten över föräldrarnas rätt att fatta sina egna beslut.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro