ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Om vi handlar mycket i jul har vi råd med ett bra flyktingmottagande

Metro · 12 Nov 2015
Uppdaterad 12 Nov 2015

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Det väntas bli rekord i årets julhandel. HUI Research spår att försäljningen i december kommer att omsätta 75 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med fem procent från förra året.

I sociala medier sprids flera jämförelser med kostnaden för flyktingmottagandet som beräknats till 60,2 miljarder kronor för 2016. Metro intervjuade en SSU-politiker som drog slutsatsen att vi borde ”Ta bort egoismen och tänka mer på andra”.

LÄS MER
SSU-politiker: ”Har vi råd med julklappar har vi väl råd att rädda liv”

Problemet är att jämförelsen mellan julhandeln och flyktingmottagandet haltar. Det finns inget motsatsförhållande mellan julhandel och flyktingmottagande. Snarare tvärt om. När det är bra fart i julhandeln blir det också bra fart i Sveriges ekonomi. Det är i sin tur avgörande för att vi ska kunna ge de som kommer till Sverige ett ordentligt mottagande.

Julhandeln innefattar hela decemberhandeln. Men allt vi handlar i december är inte julklappar. Enligt HUI Research julprognos uppgår den merförsäljning som julhandeln skapar till 16 miljarder kronor. Det innebär att vi i genomsnitt handlar julvaror för 1 700 kronor per person, 700 av dessa kronor läggs på mat och 1 000 kronor per person på julklappar. Det kan jämföras med att svensken i genomsnitt skänkte 631 kronor till välgörenhet år 2014, en siffra som sannolikt stigit under 2015.

Däremot ska vi inte underskatta julhandelns avgörande betydelse för lönsamheten för många av handelns företag. För exempelvis leksakshandeln och bokhandeln är julhandeln många gånger avgörande för butikernas överlevnad och möjlighet att erbjuda jobb. Förra året stod handeln för hela tolv procent av sysselsättningen och skatteintäkterna till den svenska ekonomin. Handelns företag och medarbetare betalade 92 miljarder i moms, 69 miljarder i sociala avgifter och hela 55 miljarder i inkomstskatter. Nödvändiga intäkter för att staten ska kunna finansiera den välfärd som vi önskar.

► LÄS MER: Flyktingmottagandet – så funkar det att vara asylsökande

Dessutom ger handeln en halv miljon människor ett arbete att gå till. Bland ungdomar är handeln den enskilt största arbetsgivaren och var femte ungdom som har ett jobb att gå till gör det i handeln. Julhandeln ger med andra ord en möjlighet att anställa fler medarbetare i landets butiker.

Låt oss därför önska en vit jul, god julklappsförsäljning och en växande handel. Inte minst för den svenska ekonomins skull.

Jonas Arnberg

Chefsekonom, Svensk handel

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro