ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ombildningar blev ett fiasko

Josefin Svenberg · 7 Jul 2011
Uppdaterad 6 Jul 2011
Gunilla Nordén, Gunnel Hag, Helka Rauhala, Sylvia Borg och Christina Lindholm inspekterar en dålig vägg på Kaggeholmsvägen. I förgrunden Anita Dahlberg och hyresgästföreningens ombudsman P-O Brogren.

Gunilla Nordén, Gunnel Hag, Helka Rauhala, Sylvia Borg och Christina Lindholm inspekterar en dålig vägg på Kaggeholmsvägen. I förgrunden Anita Dahlberg och hyresgästföreningens ombudsman P-O Brogren. Foto: Urban Brådhe


Kritik mot stadens insatser för ombildningar till bostadsrätter i förorten. Sveriges bostadsrättsbildare: Man har inte tagit problemen på allvar”.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms stads insatser för att främja ombildningar till bostadsrätter i ytterstaden har inte varit tillräckliga.

Det menar SBB, Sveriges Bostadsrättsbildare, som har beställt färsk statistik från USK, Stockholms stads utrednings- och statistikkontor, över ombildningarna. – Det fanns förhoppningar från alla politiska håll om att betydligt fler skulle ombilda i de typiska miljonprogramsområdena som har många hyresrätter. Men där de skulle göra störst samhällelig nytta har minst ombildningar gjorts, säger Torsten Kai-Larsen från Sveriges Bostadsrättsbildare. Man har inte tagit problemen på allvar, vilket har resulterat i för få ombildningar i ytterstaden.

Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd med ansvar för de kommunala bostadsbolagen, håller fast vid att blandningen mellan olika upplåtelseformer är viktig. Men han konstaterar att intresset för ombildningar skiljt sig åt mellan olika områden. – Om vi tar Järva så har en del ombildningar gjorts i Akalla och Tensta, medan det inte har gjorts några alls i till exempel Rinkeby. Men antalet ombildningar har aldrig varit det viktigaste, utan att de som vill ombilda ska ha chansen att göra det, säger Larsson. Jag hoppas att en ägarlägenhetsform blir möjlig inom ett par-tre år, det skulle nog intressera många.

"Folk känner sig vilseledda"

Flera hyresgäster på Kaggeholmsvägen i Tallkrogen  söderförorten Farsta höjer nu rösterna mot en eventuell ombildning av deras lägenheter.

Mer än 40 procent av de boende visade intresse för en ombildning, vilket ledde till att hyresvärden avbröt de pågående renoveringarna av husen. – Folk känner sig vilseledda, de visste inte att de kunde komma att stoppas. Jag anmälde inte intresse eftersom jag aldrig skulle lägga pengar på ett hus som står inför så pass stora renoveringar. Och nu kommer vi att få bo i fuktskadade hus med råttor och ruttna fönster minst ett år till, säger Anita Dahlberg, som tillsammans med flera av sina grannar nu hoppas att de ska kunna återkalla intresseanmälningar om att ombilda.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro