ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Omdiskuterad graffiti blir kvar

Christoffer Röstlund Jonsson · 21 Sep 2011
Uppdaterad 22 Sep 2011
”Fascinate” uppfördes 1989 av Circle, idag tatuerare, och Tarik Saleh, idag filmskapare. Jobbet gjordes på beställning av fastighetsägaren och var då den största graffitimålningen i norra Europa. ”Jag skulle aldrig klara av det idag, jag har för ont i ryggen. Vi hade inga byggnadsställningar utan bara stegar”, minns Circle.  

”Fascinate” uppfördes 1989 av Circle, idag tatuerare, och Tarik Saleh, idag filmskapare. Jobbet gjordes på beställning av fastighetsägaren och var då den största graffitimålningen i norra Europa. ”Jag skulle aldrig klara av det idag, jag har för ont i ryggen. Vi hade inga byggnadsställningar utan bara stegar”, minns Circle.   Foto: Klara Leo


22-årig graffiti räddas trots nolltolerans. Stort kulturhistoriskt värde.

klar

Artikellänk är kopierad

Gamle graffitimålaren Circle tillsammans med Regina Kevius (M), byggnads- och idrottsborgarrråd, framför hans klassiska verk ”Fascinate”.
Gamle graffitimålaren Circle tillsammans med Regina Kevius (M), byggnads- och idrottsborgarrråd, framför hans klassiska verk ”Fascinate”.Foto: Klara Leo

Framtiden för ”Fascinate”, graffitimålningen i Bromsten, har länge varit oviss när industrimorådet nu ska bli bostäder.

Räddas? Rivas? Debatten har rasat på grund av nolltoleransen mot klotter. Metro kan idag avslöja att det nästa vecka fattas beslut om att huset rivs, men graffitiväggen står kvar. Trots att Stadsbyggnadsnämnden 2008 slog fast att det stred mot det ”totala avståndstagandet” från klotter och graffiti. – Tre remissinstanser har nu sagt att den har kulturhistoriskt värde, säger Regina Kevius (M), byggnads- och idrottsborgarrråd.

Kevius poängterar att nolltoleransens står fast, och att beslutet blivit ett annat om målningen inte varit laglig. En av upphovsmännen, Circle, är stolt. – En graffitikonstnär vet att allt är förgängligt. Jag hade ingen tanke på att ”Fascinate” skulle bli ett slagträ i klotterdebatten, säger Circle.

Samtidigt säger han att det idag förmodligen skulle vara svårt att göra något liknande. Även med husägarens tillstånd. – Konstformen är ännu för kontroversiell.

klar

Artikellänk är kopierad

Christoffer Röstlund Jonsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro