ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Omid, 21, flydde till Sverige – nu lär han nyanlända svenska

Filip Häggberg · 13 Apr 2016
Uppdaterad 13 Apr 2016
Omid Rezai tror att studiecirklarna betyder mycket för människorna på asylboendena.

Omid Rezai tror att studiecirklarna betyder mycket för människorna på asylboendena. Foto: Privat


Omid Rezai, 21, kom till Sverige 2010 från Afghanistan. Nu hjälper han andra nyanlända att lära sig svenska och om hur det svenska samhället fungerar. Jag vill ge dem hopp om en bättre framtid”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

För nästan sex år sedan kom Omid Rezai som 16-åring ensam till Sverige. Då fick han hjälp att integreras in i samhället, något som han vill betala tillbaka nu.

Tillsammans med sina tre kollegor Hussein Rezai, Mohsen Nazari och Hossein Asadi åker Omid Rezai runt till asylboenden i Askersunds kommun, Örebro län, och håller studiecirklar för nyanlända. Främst för människor som kommer från Afghanistan och talar dari, en variant av persiska.

– Det här är något vi kan göra för våra landsmän, vi kom ju också hit till Sverige från Afghanistan utan att kunna varken språket eller kulturen. Det här är roligt för både oss och dem, säger Omid Rezai.

Syftet med undervisningen, som de gör som volontärer, är dels att hjälpa de nyanlända att komma in i samhället med hjälp av att lära dem svenska men också att undvika feltolkningar.

– Landet och kulturen som de här människorna kommer ifrån är helt annorlunda än den i Sverige. Det första vi gör är att på deras språk, dari, lära dem om Sverige som land och samhälle. När de har lärt sig det börjar vi sakta men säkert undervisa på svenska, säger Omid Rezai.

Som grund i undervisningen använder Omid Rezai och hans kollegor material framställt av volontärer på Studieförbundet Vuxenskolan, ett förbund som erbjuder kurser och studiecirklar inom olika ämnen, bland annat språkundervisning för nyanlända.

Omid Rezai tror att studiecirklarna betyder mycket för människorna på asylboendena.

– Vi vill visa att det finns möjligheter i Sverige och se till att de tar chansen. Många av de här människorna kommer från hemska situationer i sina hemland, så vi vill ge dem hopp om en bättre framtid. Vi vill få dem att kämpa, säger han.

LÄS MER
Så ska de besvara nyanländas vanligaste frågor om Sverige
klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro