ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Omkring 4 000 EU-migranter i Sverige: Lönsamt att tigga”

JENNI KARLSSON · 14 Apr 2016
Uppdaterad 14 Apr 2016
Det finns drygt 4 000 EU-migranter runt om i Sverige enligt en kartläggning gjord av SVT Nyheter.

Det finns drygt 4 000 EU-migranter runt om i Sverige enligt en kartläggning gjord av SVT Nyheter. Foto: TT


Trots att regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare lagt fram förslag till att åtgärda tiggeri är antalet EU-migranter som tigger i Sverige oförändrat jämfört med för ett år sedan, visar en undersökning som SVT Nyheter gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Strax efter påsk i år befann sig mellan 3 900 och 4 700 tiggande EU-migranter i Sverige, visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort. Det betyder att antalet inte minskat under det gångna året.

– Min bedömning är att det fortfarande är tillräckligt lönsamt att tigga i Sverige. Och så länge det är det, fortsätter individerna att komma, säger Martin Valfridsson, som varit regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare, till SVT.

►LÄS MER:  Det här är skillnaden på att vara migrant och att vara flykting

Undersökningen visar att det nu finns tiggande EU-migranter i nästan alla Sveriges kommuner, från Vellinge i söder till Haparanda i norr. Bara nio kommuner svarar uttryckligen att det inte finns tiggande EU-migranter där.

Var EU-migranterna kommer ifrån skiljer sig. Många kommuner berättar för SVT att de migranter som kommer från Rumänien har blivit färre, men att fler har börjat komma fler från Bulgarien.

►LÄS MER:  Här kan EU-migranterna sova i vinter

Det kan finnas ett mörkertal i undersökningen eftersom 36 kommuner inte svarat på SVTs undersökning och personer kan ha rört sig mellan flera olika kommuner.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro