ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Omkring 60 bränder i landet – nu står hoppet till brandflygplanen

David Peterson, TT · 18 Jul 2018
Uppdaterad 18 Jul 2018
Italienska brandflygplan kommer i första hand att sättas in i Gävleborg och i Dalarna.

Italienska brandflygplan kommer i första hand att sättas in i Gävleborg och i Dalarna. Foto: TT


De omfattande skogsbränder som rasar på många håll i Sverige har utmattat både resurser och personal inom räddningstjänsten. Nu står hoppet till brandflygplanen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanken är att italienska flygplan som kan skopa upp 6 000 liter vatten åt gången ska kunna göra skillnad i släckningsarbeten där helikoptrar och markinsatser hittills gått bet.

I Ljusdals kommun evakuerades på tisdagsmorgonen 55 personer i områden kring byarna Enskogen, Ängra och Kårböle, där bebyggelse som ligger i vindriktningen hotas. Räddningstjänsten uppgav under kvällen att tre av de fem bränderna i kommunen inte var under kontroll.

– Det ser inte bra ut. Det brinner okontrollerat. Spridningen går snabbt nu, sade Torbjörn Wannqvist, räddningstjänstens befäl i beredskap, till TT.

”Behöver hjälp från luften”

De italienska brandflygplanen kommer i första hand att sättas in i Gävleborg, där Ljusdal ligger, och i Älvdalen i Dalarna där branden under tisdagen spred sig till en yta på fem gånger fem kilometer. Sent på tisdagskvällen såg dock situationen något bättre ut i Älvdalen, enligt P4 Dalarna.

I Härjedalen har runt 60 fastigheter evakuerats i Olingdal, Olingsjövallen och ett område runt Härjeåsjön söder om Sveg. Även Lillhärdal kan komma att utrymmas.

”Det är ovisst om vi behöver evakuera Lillhärdal under onsdagen men vi förbereder oss för värsta scenariot. Vi behöver hjälp från luften för att stoppa branden. I värsta fall kan vi behöva evakuera Lillhärdal, det beror på brandförloppet”, sade kommunalrådet Anders Häggkvist på tisdagskvällen, enligt Härjedalens kommuns hemsida.

Fler helikoptrar

Under tisdagskvällen begärde Sverige ännu fler helikoptrar från EU.

De italienska brandflygplanen kommer att stanna i Sverige i åtta dygn.

Totalt har det brunnit på ett 60-tal platser, enligt SOS Alarm, rapporterar Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro