ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Omogen" spritlangare slipper fängelse

Evelina Olsson · 30 Maj 2011
Uppdaterad 30 Maj 2011

Foto: Scanpix


Sålde alkohol till ungdomar. Hovrätten upphäver nu fängelsestraffet. Rätten: "Skör och omogen känslo- och personlighetsstruktur".

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg, Metros rättsexpert.
Stefan Wahlberg, Metros rättsexpert.

Den 42-årige skåningen erkänner att han försörjde sig och sin familj på att sälja stora mängder sprit till ungdomar. Men han slipper undan det i tingsrätten utdömda straffet på ett års fängelse. Hovrätten anser att han skulle drabbas oskäligt hårt då han har en ”skör och omogen känslo- och personlighetsstruktur”. – Det är en ovanlig dom. Personer med allvarliga psykiska störningar har alltid undantagslöst sluppit fängelsestraff. Men den störning som man talar om här har inte benämts som allvarlig, säger Martin Grann utvecklingschef på Kriminalvården och professor i psykologi. I domen framkommer det hur mannen flera gånger i månaden reste över till Tyskland för att handla sprit. Enligt Helsingborgs tingsrätt gjorde han en ”mycket god förtjänst” när han sedan sålde spriten vidare i trakterna kring Bjuv. Mannen, som även tidigare dömts för brott, greps när han sålde alkohol till en 14-årig pojke. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet som hovrätten hämtat in framgår det att mannen uppfyller kriterierna för diagnosen ”lindrig mental retardation”.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro