ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Omöjligt uppdrag: splittra superduon

Daniel Sjöberg/FotbollDirekt.com · 28 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Två av våra Super Swedes – Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic. Har utmanarna en realistisk möjlighet att peta någon av dem?

Två av våra Super Swedes – Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic. Har utmanarna en realistisk möjlighet att peta någon av dem? Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Johan Elmander har stor potential enligt Metros expert.
Johan Elmander har stor potential enligt Metros expert.

Sverige reser till Tyskland med sex anfallare i truppen. Det är mer än de flesta. Ändå är det ingen större diskussion om vilka som ska spela. Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic är liksom givna. Det säger till och med spelarna som konkurrerar med superduon.

– De är så pass bra att de självklart ska starta. Det är sådana spelare som ska vara på planen och de måste också få chansen att misslyckas, säger Johan Elmander. Elmander har väntat på sin chans att få spela ett stort mästerskap. Redan inför EM 2000 höjdes röster för att han skulle få chansen. Då var det aldrig riktigt nära, men inför VM 2002 och framför allt EM 2004 var han nära att komma med, men föll i slutgallringen. Nu fick han följa med, men några stora förhoppningar om spel har han inte.

HOPPAS PÅ NÅGON MINUT – Mitt mål är att spela någon minut. Samtidigt måste jag förbereda mig på att spela. Jag ska göra allt för att få chansen och träna bra. Sedan är det upp till förbundskaptenerna att ta beslutet. Han konkurrerar med Marcus Allbäck, Markus Rosenberg och Mattias Jonson om platsen som förste inhoppare och Elmander tror på just Jonson som förbundskaptenernas förstaval om det inte fungerar för Larsson och Ibrahimovic. – I EM för två år sedan fick Allbäck hoppa in före mig i första matchen mot Bulgarien och då trodde jag att jag var långt ifrån spel, men sedan blev det mer mittfältsspel för mig. Man vet aldrig vad som kommer att hända, säger Jonson som till skillnad från Elmander har mycket erfarenhet från spel i mästerskap. – Det är klart att det kan betyda en hel del. Rutin föds man inte med, men just Johan har ju varit med om så mycket på den internationella scenen ändå, säger han. •• Drömmer ni om att Zlatan eller Henke ska misslyckas eller bli skadade så att ni får chansen och gör succé? – Nej, man drömmer ju inte om att någon någonsin ska bli skadad, säger Jonson. – Man har ju ett ego, det har alla spelare, men man vill inte att någon ska bli skadade. Jag vill att det ska gå bra för landslaget. Det går i första hand, menar Elmander. •• Måste Zlatan och Henke lyckas fullt ut om det ska bli ett bra VM för Sverige? – Det blir jävligt svårt att gå långt om inte våra storstjärnor lyckas, men alla måste upp på allra högsta nivå och stå upp, säger Jonson. – Det är spelare som spelar på otroligt hög nivå, men det är inte på grund utav en eller två spelare man vinner, säger Elmander.

VÄLJER ANDRA Ändå finns det alltid nyckelspelare i ett landslag. Men får Jonson och Elmander välja så blir det varken Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson eller ens Fredrik Ljungberg som får den stämpeln. – Tobias Linderoth eller Andreas Isaksson, säger Elmander. – Tobias Linderoth har alltid varit väldigt bra och är oerhört nyttig. Han har en mycket hög lägstanivå och gör ett stort jobb i det tysta, hyllar Jonson. I slutändan ska det ändå till en matchhjälte och kanske kan det bli någon av de på förhand minst tippade. Jonson vet hur hjälterollen känns. Hans 2–2-mål mot Danmark i EM för två år sedan är redan en klassiker i svensk landslagshistoria. – Det var en otrolig känsla och jag kommer aldrig att glömma hur det kändes. Det skulle man gärna uppleva igen, säger han. •• I två stora turneringar i rad har Sverige gått vidare från gruppspelet, men sedan åkt ur direkt. Vad är ett bra resultat för Sverige i Tyskland? – Vårat mål måste i första hand vara att gå vidare från gruppen. Sedan är det jättesvårt att säga. Det beror på vilket motstånd vi får i åttondelsfinalen, men vi har visat styrka förr och varit oerhört nära att gå vidare både i VM och EM. Det tar vi med oss nu, hävdar Jonson. – Vi har hamnat i en tuff grupp, först ska vi gå vidare från den, säger Elmander.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Sjöberg/FotbollDirekt.com
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro