ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Områdena mäklarna tror på i framtiden

Karolina Skoglund · 22 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014
Här är det dyrast att bo i Sverige Odenplan i hjärtat av Vasastan. Vasastan/Norrmalm är nu dyrare än fashionabla Östermalm per kvadrat.

Här är det dyrast att bo i Sverige Odenplan i hjärtat av Vasastan. Vasastan/Norrmalm är nu dyrare än fashionabla Östermalm per kvadrat. Foto: TT


Ny statistik visar att en bostadsrätt i Vasastaden eller på Östermalm i snitt kostar över 70 000 kvadratmetern. Kan man tänka sig att bo i västerorts ytterförorter däremot får man nästan tre gånger så mycket för pengarna.

klar

Artikellänk är kopierad

I Vasastaden är det dyrast att köpa en bostadsrätt. Med 70 703 kronor i genomsnitt för en kvadratmeter har stadsdelen gått om Östermalm som har ett snittkvadratmeterpris på 70 284 kronor, enligt Mäklarstatistiks statistik för 2013. Petter Lindmark är fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Vasastaden och bor även själv i stadsdelen. 

– Jag tror att det är utbudet som lockar, men även att stadsdelen inte är lika nichad som Östermalm eller Södermalm. Sedan omsätts det mycket små lägenheter i Vasastaden, vilket gör att snittpriset åker upp. Jag har sålt små lägenheter för 90-100 000 per kvadratmeter i år. 

Billigast, men ändå med 2013 års högsta prisutveckling, är västerorts ytterförorter. Där kostar en kvadratmeter i snitt 25 801 kronor – trots att priserna gått upp med 17 procent under förra året. Henrik Rundgren, vice vd på Notar och fastighetsmäklare i Nacka, menar att de ökade priserna i när- och ytterförorterna är ett resultat av den heta marknaden.

– Det jämnar ut sig. På en het marknad kommer de områden som tidigare legat lågt i pris ikapp, eftersom alla inte har råd att bo i de allra hetaste områdena. De områden som går upp mest på en het marknad är ofta även de som går ned mest på en sval marknad, säger han.

Claudia Wörnmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset, lägger till ytterligare en dimension. 

– Kan man tänka sig att bo i ytterförorterna så får man en tre gånger så stor lägenhet för samma pengar. Jag tror att attraktionskraften i det, särskilt till de som flyttar till Stockholm från andra städer, är hög, säger hon. 

För att ligga före sin tid, och därmed köpa en lägenhet innan ett område blir hett, bör man enligt Claudia Wörnmann ha koll på utvecklingen av kommunaltrafiken. 

– Mitt tips är att se efter var man kommer att dra linjer som ännu inte finns. Där är det stor sannorlikhet att folk vill bo senare.

LÄS MER: Vinnare och förlorare på bostadsmarknaden

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro