ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

OMX hoppar av VPC

Stockholm TT · 5 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

OMX, som äger flera av de nordiska börserna, säljer alla sina aktier, knappt 20 procent, i VPC. Försäljningsvärdet uppgår till 575 miljoner kronor vilket beräknas ge OMX en positiv resultateffekt på cirka 80 miljoner kronor.

Köpare av OMX aktier är de övriga fyra huvudägarna: Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB.

Därmed lämnar också OMX utvecklingssamarbetet för att få till en nordisk plattform för värdepappersförvaring. OMX är missnöjt med hur arbetet med att samordna värdepappershanteringen i de nordiska länderna har utvecklats. Huruvida OMX klandrar de andra ägarna i VPC för den utvecklingen vill inte OMX informationschef Niclas Lilja direkt kommentera. Men uppenbart ville OMX gå fortare fram parallellt med OMX satsning på att skapa en nordisk börs. -Vi hade gärna sett att den utvecklingen gått lite snabbare, säger Niclas Lilja. TT: Varför säljer ni? -Vi tycker det är en bra affär att sälja helt enkelt, säger Lilja. Samtidigt meddelar bolaget att det kallar till en extra bolagsstämma den 23 oktober som ska ta ställning till styrelsens förslag om en nyemission samt en extra utdelning till aktieägarna på tre kronor per aktie eller totalt 356 miljoner kronor. Emissionen värderas till cirka 260 miljoner kronor.

Nyemissionen, samtidigt som en extrautdelning genomförs, görs för att kunna betala ägarna av den isländska börsen med aktier. Både OMX och Islandsbörsens ägare vill att de senare blir ägare i OMX efter affären, enligt Niclas Lilja.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro