ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Onaturligt att lära sig höger och vänster

Caroline Engvall · 13 Jun 2011
Uppdaterad 13 Jun 2011
Höger och vänster är inte ett naturligt sätt att orientera sig på, enligt forskare.

Höger och vänster är inte ett naturligt sätt att orientera sig på, enligt forskare. Foto: Svenska grafikbyrån


Är du höger- och vänsteranalfabet? Du är helt normal – för hjärnan är det helt enkelt onaturligt att lära sig höger och vänster, visar ny forskning.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du svårt för höger och vänster? Du är inte ensam – och du är definitivt inte korkad. Eftersom vi är släkt med naturfolken, som fortfarande orienterar sig efter väderstrecken och omgivningen, är det svårare för oss att lära oss höger- och vänstersystemet. Ny forskning visar att det är onaturligt för oss att lära oss höger och vänster och har inget att göra med hur bra vi hittar i vår omgivning. Det kan vi i stället tacka vår inre kompass för. – Vår förmåga att hitta i omgivningen är sannolikt evolutionärt betingad och oberoende av höger-vänster-begreppen. Därför tror forskare att vi har en inre kompass på samma vis som många fåglar och fiskar, och kanske även andra djur, säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademien i Göteborg. Höger och vänster är något de flesta barn lär sig i förskoleåldern och förståelsen för begreppen utvecklas parallellt med språket. Vissa lär sig snabbare, andra långsammare, och vad denna skillnad beror på vet man alltså inte ännu. Bara att vi inte behöver ha dåligt samvete för att vi inte svänger åt rätt håll när någon säger ”kör till höger”.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro