ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Önsketänkande att tro att vi är jämställda"

Åsa Mattsson · 18 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

RÄTTVISA Birgitta Ohlsson, borgerlighetens mest kända feminist, blev inte jämställdhetsminister som många hade hoppats. Nu är hon utrikespolitisk talesman för folkpartiet. SalongK.se träffade Birgitta för att höra om hon råkat ut för ”en Margareta Winberg”.

Birgitta Ohlsson, många misstänker att du råkat ut för ”en Margareta Winberg”? Det vill säga att du har blivit sparkad snett uppåt och utåt, för att regeringen inte vill ha en besvärlig feminist för nära som ställer krav på jämställdhet i det svenska samhället. Ligger det något i det?– Det får man nog fråga dem som bestämmer. Jag har väl aldrig räknat med att jag skulle få posten som jämställdhetsminister eller någon ministerpost över huvud taget.

Hur ser du på jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp), som inte kallar sig feminist?– Jag tycker att det är sorgligt att hon väljer att inte kalla sig feminist. Vi har ju fyra folkpartiministrar i regeringen, och tre säger att de är feminister: Lars Leijonborg, Jan Björklund och Cecilia Malmström, men en jämställdhetsminister som inte vill kalla sig det. – Jag tror att man måste kalla sig feminist för att kunna göra en större analys av samhället. Alltifrån våldtäkter till hedersmord till ojämställda löner till vem som skurar toan hemma. Det hör samman. 

Känner du oro över feminismens ställning i dag? – Ja, nu känner jag verklig oro. Abortmotstånd har tagit sig in i medierna, hemmafrun glorifieras i glassiga livsstilsmagasin, superkonservativa hjärnforskare som Annica Dahlström får dra växlar på sin forskning helt oemotsagda. Man häpnar!

Varför har vi fått en sådan backlash?– De flesta kvinnor tror att samhället är jämställt och att vi inte behöver göra något mer. Det är önsketänkande. Statistiken talar dessutom sitt tydliga språk: kvinnor gör till exempel 66 procent av hemarbetet. Det får väl stå var och en fritt att acceptera det, men man ska inte komma och påstå att det är jämställt!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro