ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ont i bröstet? Det här ska du vara uppmärksam på

Klas widestrand · 14 Nov 2016
Uppdaterad 26 Jan 2019
Värk i bröstet är vanligt och för det mesta ofarligt. Men det finns några varningssignaler man borde hålla utkik efter, säger överläkare Tomas Jernberg.

Värk i bröstet är vanligt och för det mesta ofarligt. Men det finns några varningssignaler man borde hålla utkik efter, säger överläkare Tomas Jernberg. Foto: Anna Molander/IBL/Montage


Känner du då och då att det hugger till i bröstet när du andas in? Då är du inte ensam. Här är några varningstecken du borde hålla koll på, menar överläkaren Tomas Jernberg.

klar

Artikellänk är kopierad

– För det mesta är det ofarligt. Majoriteten av alla i Sverige som kontaktar vården för bröstsmärtor är inte på väg att drabbas av exempelvis en hjärtinfarkt, säger Tomas Jernberg, professor och läkare på Karolinska sjukhuset.

I Sverige söker varje år omkring 150 000 personer akutvård för hjärtproblem. Av dessa är det endast mellan 6 och 8 procent som är allvarligt sjuka. Det går inte helt säkert att säga vilken sorts bröstsmärta som är farlig och vilken som inte är det. Men generellt ska man vara uppmärksam på en smärta som upplevs intensivt eller som ett sorts bandformat tryck över bröstet som kan göra det svårt att andas.

– I sådana lägen kan det kännas som att man har en elefant som står på bröstkorgen och då kan det handla om något väldigt allvarligt, som en hjärtinfarkt.

Smärta som man kan lokalisera till en specifik punkt i bröstet brukar oftast vara mindre farlig. Det kan exempelvis handla om att man känner att det plötsligt hugger till i bröstet när man tar ett andetag men sedan försvinner. Den här sortens symtom kan ha många olika förklaringar.

– Ofta kommer värken från bröstkorgsväggen och det kan bero på olika faktorer så som muskler och leder.

Psykiska psykiska faktorer som stress och oro kan också leda till  smärta i bröstkorgen. Samma sak gäller för vissa sjukdomar, som lunginflammation. Enligt Tomas Jernberg  ska man i regel söka vård om man upplever smärta eller obehag i bröstet i mer än 10-15 minuter i sträck eller om det onda återkommer med jämna mellanrum.

LÄS MER
Nej, att hosta funkar inte – här är ett bättre trick mot hjärtattacker

– Men den som får akut ont i området kring bröstet ska ringa efter ambulans omgående. Överlag är det bättre att kontakta vården en gång för mycket än en gång för lite.

klar

Artikellänk är kopierad

Klas widestrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro