ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ont i halsen och problem att svälja? Så här vet du om du har fått halsfluss

Anton Säll · 26 Okt 2016
Uppdaterad 26 Okt 2016
Ont i halsen och halsfluss behöver inte vara samma sak.

Ont i halsen och halsfluss behöver inte vara samma sak. Foto: Claudio Bresciani/TT


Halsont, svullen hals och feber. Halsflussäsongen är här. Så här vet du om du har åkt på halsfluss eller om du bara har fått en vanlig förkylning. Vi tog hjälp av en läkare för att få svar på frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Halsfluss – eller tonsillit som det också kallas – är en sjukdom som både barn och vuxna kan drabbas av. Så här vet du om det är halsfluss som ställer till det för dig och så här lär du dig läsa av symptomen.

1. Du har ont i halsen. 

Halsfluss - eller tonsillit som det också heter - är en inflammation i halsmandlarna. Den kan orsakas av både virus och bakterier och det är den sistnämnda varianten som oftast är knepigast. Men vanlig halsont behöver inte vara ett stort problem – det kan lika gärna vara en vanlig förkylning som strular till det.

– Du har ont mitt i halsen och även i käkvinklarna, säger David Waldfogel, läkare vid ÖNH-kliniken i Åkersberga.

►LÄS MER: Sant och falskt om förkylningar

2. Du är INTE snuvig eller täppt i näsan och har ingen hosta.

När du får halsfluss sätter det sig bara i halsen. Däremot kan du ha andra problem, exempelvis problem att svälja och trötthet från feber.

— Vid förkylning har du hosta, nästäppa och snuva. Men vid halsfluss – som är en bakterieinfektion – har du enbart hals-  och svalgsmärta. Du är sjukare och du har feber, säger David Waldfogel.

►LÄS MER: Här är sjukdomarna som svenskarna oftast googlar

3. Du har feber i två dagar.

Ligger din feber på över 38,5 grader? Har den gjort det i två dagar? Då borde du nog kolla upp det här med vårdcentralen. 

— Allmänpåverkan är ofta värre än vid en vanlig förkylning eftersom det är en bakteriell infektion. Du går till vårdcentralen om du har om väldigt ont i halsen efter 2-3 dagar.

►LÄS MER: Förkyld eller pollenallergiker? Så här vet du vad ditt problem är.

Förr i tiden kunde halsfluss leda till flera följdsjukdomar. Men så är det inte längre, enligt David Waldfogel. 

— Det är ingen livshotande infektion, men förr i tiden när det inte fanns medicin fanns det risk för att sjukdomen spred sig. Det ser man nästan aldrig nu, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro