ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ont om miljövänliga elektronikprodukter

Stockholm TT · 2 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-EU-direktivet är ett steg i rätt riktning, men ambitionsnivån måste höjas betydligt och kunskapen om hur miljöfarliga elektronikprodukter i verkligheten är, säger Jan Backman, miljödebattör och till vardags marknadschef hos Fujitsu Siemens i Sverige. Ända sedan 2002 har EU jobbat med sitt nya miljödirektiv "RoHS" vars mål är att minska användningen av farliga ämnen vid tillverkning av elektroniska produkter. Man vill också skapa förutsättningarna för en miljövänlig återvinning och skrotning av till exempel tv-apparater och datorer. Tio ton bly-Bara i Sverige skulle vi slippa tio ton bly om alla datortillverkare övergår till blyfria lödningar av moderkort i datorerna, säger Jan Backman. Med miljömärkning av produkterna skulle medvetenheten kunna öka hos konsumenter och offentliga förvaltningar att ta med miljöhänsyn inför köpbeslut, anser han.

Nio av tio svenska kommuner har en miljöstrategi, men enligt en undersökning från SIS Miljömärkning och Fujitsu är det bara hälften av kommunerna som tillämpar strategin vid inköp av IT-utrustning. Då handlar det inte bara om datorer utan om allt från kopiatorer, telefoner och tv-skärmar. En miljon I offentliga sammanhang handlar det om stora inköp, som står för cirka 50 procent av de ungefär en miljon stationära datorer som säljs i Sverige varje år. Västra Götaland och Stockholm upphandlar vardera cirka 25 000 datorer åt gången.

På vitvaror är det sedan länge lag på att tillverkare ska redovisa till exempel energiförbrukning. Några sådana regler finns inte för tv-apparater och datorer.

Hemelektronikindustrin har haft åratal på sig att anpassa sig till det nya EU-direktivet. I Sverige ges ytterligare respit. Till Svenska Dagbladet säger Kemikalieinspektionen att tillverkare och importörer kommer att avkrävas innehållsdeklarationer, men att handeln får tid till nästa vår för att anpassa sig.

I andra länder blir det däremot omedelbart förbud från 1 juli.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro