ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ont om unga politiker

Ingrid Arinell · 2 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sara Mohammadi, 25, är stadsdelspolitiker för vänsterpartiet och en av få under 30. 

Sara Mohammadi, 25, är stadsdelspolitiker för vänsterpartiet och en av få under 30.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Sju av åtta Malmöpolitiker över 30

klar

Artikellänk är kopierad

Endast en av åtta stads­dels­politiker i Malmö är under 30 år. Och socialdemokrater­nas stadsdelspolitiker är näst äldst. Bara pensionärernas intresseparti har högre medelålder.Medelåldern för ­social­demokraternas stadsdelspolitiker ligger på 50,6 år. En klar majoritet – 52 av 91 politiker – är mellan 50 och 70 år. Men enligt Christina Axelsson, ordförande för socialdemokraterna, är det inget problem: – Jag tycker att vi har en bred åldersrepresentation. Vi tillsätter personer som vi tycker är duktiga och som kan bidra med kloka beslut.

Rosengård har flest unga politiker. 25-åriga psykologistudenten Sara Mohammadi (v) är en av dem. Och just hennes parti har näst lägst medelålder bland stadsdelspolitikerna. Sara Mohammadi tror att ungdomsförbundet lyckas attrahera den yngre generationen.– Ung vänster är väldigt aktivistbaserat, och då lär man känna politiken. Steget över till partiet känns naturligt för många, säger hon.

Själv brinner hon för frågor som ungas rätt till jobb, utbildning och billiga bo­städer. Enligt statsvetaren Folke Johansson betyder inte åldern särskilt mycket för vilka åsikter politikerna har. Däremot kan åldern påverka vilken typ av frågor de driver. Han förvånas inte över socialdemokraternas relativt höga medelålder.– Jag uppfattar det som att de har en ”reglerad be­fordringsgång”. De som varit med länge befordras till ledande poster. Andra partier har varit snabbare på att plocka in folk utifrån och ge dem ledande poster.

Den 1 juli ska det möbleras om i stadsdelsfullmäktige. Och frågan är vad det kommer att innebära för åldersfördelningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro