ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

OPCW om attacken i Douma – ingen nervgas användes

Sofia Clason · 7 Jul 2018
Uppdaterad 7 Jul 2018
Den misstänkta kemvapenattacken skedde i Douma i april.

Den misstänkta kemvapenattacken skedde i Douma i april. Foto: IBL


Det var i april som omkring 70 personer dödades i Douma, Syrien, i vad som misstänktes vara en kemvapenattack. Nu slår Organisationen för förbud mot kemiska vapen fast att nervgas inte användes vid attacken – men att klorgas kan ha förekommit.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter attacken i Douma rådde stora oenigheter om vem som låg bakom den misstänkta kemvapenattacken. USA beskyllde den syriska Assad-regimen för att ligga bakom attacken, vilket Metro rapporterat om.

Genom ett samarbete med Storbritannien och Frankrike utförde USA en bombattack mot det som sades vara förråd för kemiska vapen och en fabrik i Syrien.

Oenigheterna ledde sedan till ett beslut att låta OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, genomföra en utredning om användning av kemiska stridsmedel vid attacken i Douma.

Och nu går OPCW ut med resultatet från de undersökningar som gjorts.

Enligt organisationen finns det inga bevis på att nervgas användes vid attacken. Däremot kan klorgas ha använts, skriver OPCW i en ny rapport.

”Tillsammans med explosiva rester återfanns klorerade organiska kemikalier i prover från två platser”, skriver OPCW.

Organisationen arbetar nu med att bedöma betydelsen av upptäckten och med att nå en slutsats i frågan om vad som hände under attacken i april.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro