ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Operation Berit” – polisens nya vapen mot gängskjutningarna

Karl Enn Henricsson · 18 Dec 2017
Uppdaterad 18 Dec 2017
En 21-åring har åtalats för grovt vapenbrott efter att ha blivit gripen under polisinsatsen "Berit".

En 21-åring har åtalats för grovt vapenbrott efter att ha blivit gripen under polisinsatsen "Berit". Foto: Polisen


Mängden skjutningar i kriminella miljöer ökar. Som ett svar på våldet har polisen i södra Stockholm inlett operation Berit”. Målet är att få bort skjutvapen från gatorna, och att störa kriminella.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen började springa. ”NN fipplar med något och plockar fram det med sin högra hand, böjer sig lite framåt och lägger ner något runt husknuten där det finns en buske”. En kort stund senare övermannandes och greps den 21-årig mannen. Från rabatten plockade polisen upp en skarpladdad pistol.

Samma kväll, den 9 november, befann sig flera civilklädda poliser i Enskededalen i södra Stockholm inom ramen för insatsen ”Berit”.

– Det här är ett ganska signifikant ärendet för det som insatsen riktar sig mot – att jobba mot de grova våldsbrotten och att få bort skjutvapen, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef för Stockholm syd.

– Polisområde syd sträcker sig från Nacka, via Gullmarsplan och Liljeholmen ner till länsgränsen vid Nykvarn.

Från och med januari till och med augusti i år inträffade det nationellt 202 skottlossningar med 31 dödsfall som följd, enligt polisen, rapporterade TT.

Stockholm har drabbats hårt under året, och ”Berit” är ett svar på våldet.

– I lokalpolisområde Globen, som varit ett av de områden där ”Berit” varit mest aktivt, hade vi till och med augusti 25 skjutningar i år. Under de sex veckor som ”Berit” varit aktivt har det varit en skjutning. Vad det beror på kan man alltid spekulera i, men vi har en förhoppning om att det på något sätt har att göra med den här insatsen, säger Palle Nilsson.

Han vill inte berätta hur många poliser som ingår i ”Berit”, eller hur arbetet ser ut rent konkret. Men han säger:

– Vi jobbar hela tiden underrättelsebaserat på vart vi gör mest nytta.

21-åringen åtalades för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott, och polisen har kartlagt hans ”kontakter med kriminella”, enligt ett PM som Metro tagit del av.

Han greps även i början av oktober misstänkt för mordförsök efter att en person hade skjutits i Bagarmossen. Samma kväll hade han setts tillsammans med en ”kriminellt belastad yngling” som enligt polisen ”är tongivande i ett gäng”. Ynglingen blev i sin tur ihjälskjuten någon vecka senare, enligt PM:et.

Kort efteråt startade ”Berit”.

– Vi upplever att när vi är ute och jobbar mot de här grupperingarna i de här miljöerna så minskar i alla fall viljan att bära vapen. Det blir svårare att använda vapen om man är mer orolig för att bli påträffad med ett på sig, säger Palle Nilsson.

21-åringen nekade först till vapenbrott, men berättade i ett senare polisförhör att han hade hittat pistolen i en buske några minuter innan polisen grep honom. Han påstod även att han hade tänkt lämna in vapnet till polisen.

”Då kom ju polisen som du hade tänkt lämna vapnet till”, sa förhörsledaren. ”Ja exakt men jag blev ju rädd. De skulle aldrig tro mig om de kom så där och jag bara visade fram ett vapen”, svarade 21-åringen. Mannen sitter häktad i väntan på dom, och han utreds dessutom för grovt olaga hot som ska ha genomförts en dryg månad innan han greps med pistolen.

Polisen i region syd har sedan ”Berit” startade beslagtagit knappt 30 pistoler, och nyligen beslutades att ”Berit” ska fortsätta till sommaren 2018, enligt Palle Nilsson.

Får andra utredningar om exempelvis våldtäkter stå tillbaka?

– Nej, den grova brottsligheten omfattar både dödligt våld med skjutvapen och brott i nära relation, som vi också prioriterar nu. Ska vi säga att vi prioriterar ner något så är det mängdbrottsligheten – framförallt stöldbrott, säger Palle Nilsson.

pil
Fakta: De illegala vapnen

De illegala vapen som säljs i Sverige kan grovt sett delas in i två grupper: Modifierade vapen som ursprungligen inte är avsedda att användas som skjutvapen, och skjutklara vapen som smugglas in i landet.

Start- och gaspistoler och så kallade pluggade vapen säljs lagligt i många länder, utan krav på vapen licens. Vapnen görs med relativt enkla medel om till dödliga skjutvapen.

Bland de skjutklara vapnen finns militära vapen från tidigare konflikområden, men också polisiära vapen, jakt- och sportvapen. De smugglas in skjutklara från områden där det finns stora mängder vapen, eller beställs hela eller i delar från länder där det är enkelt att köpa vapen lagligt.

Priset på gatan varierar mellan olika vapen. En fabriksny automatpistol typ Glock kostar runt 15 000 kronor. En automatkarbin typ AK47 15 000-20 000 kronor. Enklare pistoler, ofta av äldre militär modell betingar ett pris på några tusenlappar, vilket även gäller ombyggda start- och gaspistoler

Källa: Källa: Tullverket, Polisen, TT

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro