ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Opiumindustrin är krigets stora vinnare

Svante Cornell/UI · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013
Opiumindustrin är krigets stora vinnare Afghanska opiumodlare skördare råopium öster om Kabul.

Opiumindustrin är krigets stora vinnare Afghanska opiumodlare skördare råopium öster om Kabul. Foto: Foto: rahmat gul/ap


De internationella trupperna gör sig redo att lämna Afghanistan. Kvar finns en blomstrande drogindustri. Talibanrörelsen får merparten av sin inkomst från opiumet och afghanska staten är också djupt insyltad i narkotikaindustrin, skriver Svante Cornell för Utrikespolitiska institutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Opiumindustrin är krigets stora vinnare 
  Det heroin som inte exporteras injiceras eller röks, som här på gatorna i Kabul.
Opiumindustrin är krigets stora vinnare Det heroin som inte exporteras injiceras eller röks, som här på gatorna i Kabul.Foto: AP
Opiumindustrin är krigets stora vinnare 
  Det heroin som inte exporteras injiceras eller röks, som här på gatorna i Kabul.
Opiumindustrin är krigets stora vinnare Det heroin som inte exporteras injiceras eller röks, som här på gatorna i Kabul.Foto: Foto: rahmat gul/ap
Opiumindustrin är krigets stora vinnare 
  Afghansk polis förstör ett vallmofält i Kunarprovinsen, öster om Kabul.
Opiumindustrin är krigets stora vinnare Afghansk polis förstör ett vallmofält i Kunarprovinsen, öster om Kabul.Foto: AP

För tredje året i rad ökar opiumodlingarna i Afghanistan, visar siffror från FN. Under det senaste årtiondet har alla krafter i den afghanska konflikten varit djupt inblandade i drogindustrin. 

Talibanrörelsen får merparten av sina inkomster från droger och dess ledare motiveras i allt högre grad av drogvinster än av islamistisk ideologi. 

Men talibanernas inblandning bleknar i jämförelse med den afghanska statens. På alla nivåer i staten – lokal, regional och central – är exemplen på afghanska befattningshavares inblandning i narkotikaindustrin slående.

Helmandprovinsens guvernör Akhundzade tvingades till exempel lämna sin post 2005 efter det att brittiska soldater hittat flera ton heroin i hans högkvarter. Även president Karzais bror Ahmed Wali Karzai visade sig 2008 vara djupt inblandad. Listan kan göras lång.

Siffrorna är knappast förvånande: 20 år av krig har förstört den afghanska ekonomin och gjort drogindustrin till landets i särklass största inkomstkälla. Under 2000-talet motsvarade den hälften av Afghanistans legala ekonomi – att jämföra med Colombia, där kokainindustrin aldrig har varit större än 5 procent av landets legala ekonomi. 

Det är lätt att skylla på afghanska politiker och krigsherrar. Men faktum är att den västliga strategin sedan 2001 har varit att undvika att ta tjuren vid hornen. De militära ledare som drev operationen i Afghanistan hade ett tydligt mål: att bekämpa al-Qaida och talibanerna. De ansåg dels att narkotikabekämpning inte var militärens uppgift, dels att deras resurser inte räckte till för att bekämpa både terrorister och narkotikaindustrin. Tvärtom var de starkt beroende av lokala afghanska allierade. Och eftersom det inte fanns några krafter med rena händer var naturligtvis dessa lokala krafter trogna krigsherrar som i sin tur var djupt kopplade till narkotikaindustrin.

Under 2000-talet har drogindustrin växt som en svulst både på talibanrörelsen och på den afghanska stat som västmakterna har försökt bygga upp. Talibanerna har fått ett egenintresse i en konflikt som håller opiumindustrin levande och kan använda inkomsterna från droger till att betala sina soldater och inhandla vapen. Därför har det i praktiken blivit omöjligt att få slut på konflikten, vare sig genom förhandlingar eller ett militärt övertag för västmakterna.

När västmakterna drar sig ur Afghanistan 2014, i vad som säkerligen kommer att anses vara ett nederlag, finns det få vinnare – men narkotikaindustrin är troligen en av de få.

LÄS MER: Talibanerna var mot droger

Läs mer om situationen i Afghanistan på Utrikespolitiska instituets sajt

klar

Artikellänk är kopierad

Svante Cornell/UI
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro