ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Öppna ett fönster mot kompisvärlden

Alla texter: Aron Andersson · 21 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
I sidofönstret väljer du att se dina kontakter, rss-flöden, favoriter eller urklipp genom People sidebar eller Web clipboard.

I sidofönstret väljer du att se dina kontakter, rss-flöden, favoriter eller urklipp genom People sidebar eller Web clipboard.


Full koll på Facebook och Youtube

klar

Artikellänk är kopierad

Fyra globar till Flock
Fyra globar till Flock

WEEBLÄSARE. De sociala nätverkens tid är här. Men att sortera sig igenom vännernas statusuppdatering på Facebook och de senaste Flickr-bilderna är en tidskrävande process. Det vill Flock råda bot på. Webbläsaren som integrerar web 2.0-funktioner har funnits i betaversion länge men har nu kommit i officiell version 1.

I något som Flock kallar People sidebar samlas dina vänner från de sajter du är medlem på vid sidan av huvudfönstret. De sidor som hittills stöds är Facebook, Twitter, Flickr och Youtube. Genom att vara inloggad på sidorna ser du direkt i sidofönstret alla statusuppdateringar och kan lätt skicka meddelanden och annat. Det är då lätt att skriva in namnet på en specifik kontakt. Funktionen gör att du slipper att om och om igen surfa in på Facebook för att hålla dig uppdaterad om kollegernas senaste göranden. I stället sorteras vännerna efter senast uppdaterad status och du ser genast när chefen gått på lunch.Ett annat sidofönster kallas Media bar och lägger sig ovanför huvudfönstret. Här visas bilder och filmer som du och dina vänner har laddat upp. Du kan själv välja vad du vill se: Youtube-filmer, Flickr-bilder eller kanske din fars senaste Facebook-bilder. Med ett högerklick kan du genast dela med dig av bilderna via mejl eller din blogg. Många av de olika bloggtjänster som finns nätet över stöds också av Flock vilket gör att du kan blogga snabbt och enkelt och det är ännu en av de fiffiga små detaljerna. Dessvärre går det till exempel inte att infoga bilder i detta gränssnitt vilket känns som en märklig miss då det finns en separat bilduppladdningsfunktion.I Flock kan du förutom att följa dina vänner välja att se alla dina rss-prenumerationer, favoriter eller öppna Web clipboard i sidofönstret till vänster. Med den sista kan du markera en text eller ett foto i huvudfönstret och dra in i sidofönstret. Där har du den sedan sparad som ett urklipp. På minussidan får nämnas att huvudfönstret blir väl litet när både People sidebar och Media bar är öppnade. Lyckligtvis är det enkelt att stänga ner dessa. Det kan också ta några dagar att helt vänja sig vid det nya sättet att surfa även om det mesta är intuitivt och skapat främst för att underlätta.För den som bara är ute efter internets mest grundläggande funktioner går Flock bort. Alla möjligheter utnyttjas inte ännu men för det goda initiativet får den sociala webbläsaren ett väl godkänt betyg, några små brister till trots. 

Fyra globar till Bon Echo.
Fyra globar till Bon Echo.

Klonad Firefox kan vara lösningen för den nya Macen

Bon Echo

En Firefox-klon för de nya Macarna med Intelprocessor. För alla dem som tycker att Mozillas egen läsare går lite knackigt är detta lösningen. Innehåller alla finesser som Firefox har och uppdateras regelbundet.

Tre globar till Webkit.
Tre globar till Webkit.

Utvecklingsbar nörd för den finurlige surfaren

WEBKIT

En öppen källkodsläsare som ligger till grund för Apples Safari och Nokias S 60-telefoner. Fungerar i princip likadant som Safari men är lite nördigare. Du som är finurligt lagd kan själv utveckla motorn vidare.

Tre globar till Amaya.
Tre globar till Amaya.

Billig variant för redigeringssugna

AMAYA

Med Amaya kan du både titta på hemsidor och redigera dina egna. Precis som Webkit är den del av ett öppet källkodsprojekt och i Web 2.0:s dagar är redigeringsfunktionen kanske något förlegad. Trots detta är den ett billigt alternativ till vanliga webbredigerare.

Tre globar till Opera.
Tre globar till Opera.

Gratis, rent och snabbt made in Norway

OPERA

En norsk klassiker i sammanhanget som håller väl än i dag. Till en början kostade den pengar men nu är den gratis. Här gäller renhet och snabbhet. Huvudfönstret upptar den mesta platsen och du slipper onödiga knappar. Opera används både på Nintendo DS och Nintendo Wii men kostar då pengar.  

klar

Artikellänk är kopierad

Alla texter: Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro