ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Öppna förskolan svämmar över

Hanna Nyberg · 17 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
På förmiddagar kan det vara upp till 30 bebisar på öppna förskolan i Lundby.  

På förmiddagar kan det vara upp till 30 bebisar på öppna förskolan i Lundby.   Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Den enda öppna förskolan i centrum får sätta upp fullt-skylten framför näsan på sena föräldrar dagligen. Göteborg är sämst i landet på att ge dagisplats i tid. Samtidigt satsar man minsta möjliga på den öppna förskolan.Göteborgs öppna förskolor svämmar över.  – Varje eftermiddag får vi sätta upp fullt-skylten. Många föräldrar bor längre ifrån sina släktingar och har ett stort behov av kontakt, säger Rebecca Lindström, specialpedagog på Spira, den enda öppna förskolan i centrum.  Stadsdelarnas utbud för små barn skiljer sig rejält åt. I Askim, Majorna och Linnéstaden finns inga alls. – Det finns ett jättestort behov, men vi har dålig ekonomi. Fram tills det går bättre ligger det på is, säger Madeleine Åkesson, barnomsorgsassistent i Linnéstaden. På en del ställen har träffpunkter i Svenska kyrkans regi tagit över. Men enligt Skolverket är det inte ett fullgott alternativ utan ett komplement. I Askim är Svenska kyrkans öppna förskoleverksamhet väldigt populär. Men i Majorna och Linnéstaden märks att något saknas. Stadsdelarna får samtal från föräldrar som undrar vart de ska gå med sina små. Att sitta på kafé som många gör är inte optimalt, enligt Mirjam Salomons på Familjehuset Trädet i Frölunda. – Det är inte bra rent pedagogiskt. Det är också bra för föräldrarna att prata om sitt föräldraskap med personalen, som de kan göra på öppna förskolan, säger hon.

Här tar föräldrarna saken i egna händer

ANSVAR. Det kryps, bankas och ålas i en gul stuga i Lundby. Stadsdelen har bara en halvtidsanställd på öppna förskolan – där har föräldrarna istället tagit saken i egna händer.– Behovet är stort. För att det ska bli lite extra tid har en av mammorna ansvaret varje måndag, säger förskolepedagog Maria Stenberg som snart ska gå hem.

Ahzade Mabubian är den som är ansvarig för tillfället. Hon har gått hit till med sina två söner sedan den äldste var 2 månader. Hon fick tipset av barnavårdscentralen.– Jag var ny i Sverige och ganska ensam.

Måns, snart två år sitter och ritar.– Innan vi började gå här hade han inte träffat andra barn så mycket. Vi står i kö till förskola så det är bra förberedelse, säger hans mamma Rocio Widell.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Nyberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro