ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oppositionen pratar om en miljon i utanförskap? Stämmer det?

Anton Säll · 15 Jun 2016
Uppdaterad 15 Jun 2016
Påståendet om en miljon i utanförskap upprepades flera gånger i partiledardebatten. Så här ligger det till.

Påståendet om en miljon i utanförskap upprepades flera gånger i partiledardebatten. Så här ligger det till. Foto: TT/Montage


Efter partiledardebatten bråkas det hejvilt om att en miljon människor ska hamna i utanförkskap år 2020. Det stämmer – men bara om man köper alliansens definition. De rödgröna gör inte helt oväntat inte det.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det där är ett jätteslirigt begrepp.

Nationalekonomen Ingvar Nilsson tar del av Moderaternas uttalande om att en miljon människor kommer att hamna i utanförskap. Socialdemokraterna twittrade argt om att det ligger siffertrixande bakom siffrorna. Men vad gäller? 

1. Vart kommer siffrorna ifrån? 

Sida 131 i vårbudgeten. Detta enligt Moderaternas Johan Forsell. Här är tabellen om ni själva vill se.

2. Vad ingår?

När Moderaterna säger att en miljon människor kommer att hamna i utanförskap menar man helt enkelt alla som får någon ekonomisk ersättning från stat eller kommun. Det innebär alltså att personer som är hemma från jobbet på grund av sjukdom räknas in i begreppet. Här räknas också sjuklön från arbetsgivare in.

Också sjukersättning och aktivitetsersättning ingår. Det går till personer som enligt Försäkringskassan troligen inte kommer kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller annat.

– Arbetslöshetsersättning. Pengar från A-kassan

Arbetsmarknadspolitiska program : alltså tidigare till exempel fas 3, nu traineejobb och liknande.

– Etableringsersättning: Via arbetsförmedlingen, för nya personer i Sverige. Max 24 månader.

– Ekonomiskt bistånd - det som lite slappt brukade kallas för socialbidrag. 

3. Men först: vad är ens utanförskap?

Enligt Moderaterna, någon som får pengar från ett av systemen ovan. Det innebär till exempel att personer som är arbetslösa och inte har något bidrag finns med. 

4. Hur räknar man?

Det här är snårigt, men häng med. 

Måttet som används i diskussionen kallas för helårsekvivalenter. Det betyder att en person som haft ersättning under ett helt år räknas som en helårskvivalent.

Men om två personer är sjukskrivna sex månader och får sjukersättning räknas det också som en helårsekvivalent. Här har Moderaterna och Centerpartiet satt ett lika med-tecken mellan en helårsekvivalent och en person. 

Det är därför socialdemokraterna är arga och pratar om att personer med influensa också räknas in i statistiken. Om 52 personer har flunsan en vecka var räknas man som alltså som en helårsekvivalent. 

5, Stämmer siffran? 

Det tråkiga svaret är att det beror på hur man räknar.

Om man rakt av köper Moderaternas definition så stämmer det- Men då menar man också att personer som lever helt utanför samhället inte lever i utanförskap, vilket till exempel nationalekonomen Ingvar Nilsson tycker att man gör.

— Man kan säga så här: Om man med utanförskap menar att människor som relativt långvarigt eller permanent inte kan försörja sig genom eget arbete utan behöver försörjning genom samhällssystemet, då är det en siffra som väldigt många nationalekonomer skulle säga ligger ungefär där, säger han.

Men:

— Den har varit hyggligt stabilt ganska länge, säger Ingvar Nilsson.

Siffran har alltså legat ungefär på samma nivå sedan Moderaterna började räkna på det här sättet. Enligt Ingvar Nilsson brukar man prata om ungefär en miljon människor i utanförskap, men då räknar han också in personer som lever utanför samhället.

6. Vad säger andra om måttet?

Det har fått kritik från rödgrönt håll. Det har dessutom kritiserats av LO och nationalekonomiprofessorn Bertil Holmlund som tycker att man inte kan använda det måttet alls eftersom det är rätt godtyckligt.

”Utanförskap kan inte användas för meningsfulla internationella jämförelser av framgång i sysselsättningspolitiken”, skriver han.

7. Är uttalandet bullshit? 

Som så mycket i politiken: det beror på vem du frågar. Eftersom Moderaterna kom på måttet tycker man att det stämmer, särskilt eftersom man tagit tabellerna från regeringens egen budget. 

Socialdemokraterna tycker inte att ersättning från myndigheter behöver innebära att man lever i utanförskap. Framför allt tycker man att personer som är hemma sjuka inte borde räknas in under den definitionen.

Nationalekonomen Ingvar Nlsson säger så här:

— Den här typen av sifferexercis är ganska meningslös, säger han och fortsätter:

— alla i maktställning vill dra på siffrorna som låter minst allvarligt medan oppositionen vill göra tvärtom, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro