ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Opretentiös gastronomi på högsta nivå

Jonas Cramby · 15 Mar 2012
Uppdaterad 15 Mar 2012
För många kockar – desto sämre soppa? Nej, på Frantzén/Lindeberg är maten av absolut högsta klass.

För många kockar – desto sämre soppa? Nej, på Frantzén/Lindeberg är maten av absolut högsta klass. Foto: Urban Brådhe


På Michelinkrogen Frantzén/Lindeberg får du rätter som torkad renpenis av yppersta klass – men utan att behöva dras med stel och dryg personal.

klar

Artikellänk är kopierad

Levande havskräftor skärs upp.
Levande havskräftor skärs upp.Foto: Urban Brådhe

I onsdags vid tiotiden var det lika spännande som vid en VM-final i fotboll för foodie-Sverige: Skulle Frantzén/Lindeberg bli Sveriges första trestjärniga Michelinkrog eller Mathias Dahlgrens Matsalen? Eller kanske båda två? Förhandssnacket utlovade nämligen stjärnregn över Sverige, men när resultatet äntligen kom så visade det sig att båda krogarna behöll sina båda stjärnor – men ingen fick en extra. Ett tung, kollektiv suck gick genom den matintresserade delen av min twitterfeed och kocken Niklas Ekstedt blev så besviken å sina kollegors vägnar att han twittrade: ”Så jävla tråkiga dom är dessa franska gubbar.”

Så hur är det då att äta på en krog som samtidigt väcker sådana starka känslor och är med och spelar i den högsta gastronomiska divisionen?

Bilden många utanför den innersta matälskarkretsen har av en restaurang av den här klassen är att det är dyrt, stelt och konstigt. Att man blir serverad två kors­lagda sparrisar av en dryg fransman som hostskrattar i servetten när man råkar beställa en digestif som aperitif. Och visst, det kostar väldigt mycket att äta på Frantzén/Lindeberg – men med tanke på vad man får för pengarna kan nog ändå inte kalla det särskilt dyrt. Och för att vara en restaurang med både torkad renpenis och konfiterad tuppkam på menyn så är det första som slår mig hur opretentiöst och trevligt det också är. Särskilt vid det helt nybyggda bordet med direkt uppsikt över köket känns det som att sitta hukad vid sin favoritbar och få tallrik efter tallrik utlangad direkt av kockarna som entusiastiska och charmigt smånördiga berättar om hur alla borde kärna sitt eget smör eller hur den koleldade rentartaren serveras med talg­fettet från den 11 år gamla fjällkon Stina. 

Inte heller smakerna är särskilt konstiga. Faktum är att nästan samtliga av kvällens arton rätter i avsmakningsmenyn helt enkelt smakar fruktansvärt och ganska allmängiltigt gott. Ja, jag skulle till och med kunna gå så långt som att säga att flera av dem är en upplevelse. Som på alla riktigt bra restauranger serverar nämligen Frantzén/Lindeberg noga utvalda, och till stora delen närproducerade, råvaror som tillagats på det sätt som bäst tar tillvara på smakerna. 

Inga konstigheter egentligen, men då är då inte heller Frantzén/Lindeberg så dyrt, stelt och konstigt som man kan tro.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro