ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ordförande i välgörenhetsorganisation gripen i korruptionsutredning

Linus Lindgren · 14 Feb 2018
Uppdaterad 14 Feb 2018
Oxfam driver bland annat butiker i Storbritannien där överskottet går till välgörenhetsarbete.

Oxfam driver bland annat butiker i Storbritannien där överskottet går till välgörenhetsarbete. Foto: IBL


Välgörenhetsorganisationen Oxfam skakades nyligen av en stor sexskandal. Nu har organisationens ordförande gripits och anklagas för korruptionsbrott, skriver Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

Juan Alberto Fuentes är tidigare finansminister i Guatemala. Han är just nu ordförande för välgörenhetsorganisationen Oxfam. Under tisdagen greps han och tio andra personer, däribland Alvaro Colom, Guatemalas tidigare president. Dessa gripanden är, enligt Reuters, resultatet av en utredning om korruption efter ett köp av bussar i Guatemala, och har alltså inte med Fuentes arbete i Oxfam att göra.

Korruptionsbrotten ska ha skett mellan 2008 och 2012 då de gripna satt i Guatemalas regering. I ett uttalande som Reuters har tagit del av skriver Oxfam följande:

”Utredningen har att göra med en statlig transaktion av den guatemalanska staten under tiden han (Juan Alberto Fuentes reds. anm.) var finansminister under den tidigare regeringen. Fuentes är oskyldig till motsatsen är bevisad och han säger till oss att han har samarbetat fullt ut”

Oxfam har de senaste veckorna skakats av en stor skandal där bland annat en tidigare medarbetare har sagt att det finns en ”kultur av övergrepp” inom organisationen. Rapporter om att Oxfamarbetare ska ha köpt sex av offren efter jordbävningen i Haiti 2010 och under välgörenhetsarbete i Chad 2006 har också framkommit, skriver nyhetsbyrån.

Dessa skandaler har fått organisationens biträdande chef att avgå, enligt Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro