ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ordningsvakten Nina blev nästan mördad på jobbet: Får vara beredd på allt”

Linnea Bergman · 11 Feb 2019
Uppdaterad 11 Feb 2019
Ordningsvakten Nina fick tydliga röda märken på halsen efter mordförsöket nere i tunnelbanan.

Ordningsvakten Nina fick tydliga röda märken på halsen efter mordförsöket nere i tunnelbanan. Foto: Polisen.


En man dunkade ordningsvakten Ninas huvud mot golvet på en tunnelbaneperrong och tog ett hårt grepp om hennes hals. Nu dömer hovrätten mannen för mordförsök. "Jag är glad över domen," säger Nina.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var den 23 september förra året som ordningsvakten Nina hade tagit ett extrapass i tunnelbanan. Hon och hennes kvinnliga kollega fick då ett anrop om en man som betedde sig olämpligt på ett tåg vid Fridhemsplans tunnelbanestation.

Den 38-åriga mannen pratade högt i sin mobiltelefon på ett sätt som gjorde hans medpassagerare oroliga och han uppfattades som aggressiv. Nina och hennes kollega bestämde sig för att avvisa mannen.

– Jag kände på mig att han inte kommer gå frivilligt så jag slog på min kroppsburna kamera, har Nina tidigare berättat för Metro.

Mannen gick av tunnelbanan men var aggressiv när Nina och hennes kollega följde honom mot utgången. Mannen sa bland annat att han skulle kunna kasta ner Nina och hennes kollega på spåret om han ville. Ordningsvakterna bestämde sig för att försöka lägga ner mannen på perrongen tills de fick förstärkning.

quotation startDör jag här på plattformen eller på sjukhuset?quotation end

Men i stället attackerade mannen Nina. Han dunkade hennes huvud minst sju gånger mot golvet och tog ett hårt grepp om hennes nacke och hals.

– I den situationen hinner man tänka mycket. Dels att man inte vill att han ska skada ens kollega. Men även om de kommer att ringa min mamma om jag dör? Dör jag här på plattformen eller på sjukhuset? Man hinner tänka sådana tankar. Men mitt huvud höll, säger Nina.

Av en slump befann sig en ledig polisen på plattformen den där dagen, vilket Metro tidigare har berättat om. I förhör berättade polisen att hon trodde att Nina skulle dö. Polisen kopplade ett grepp om mannen och lyckades med hjälp av den andra ordningsvakten få på mannen handfängelse.

Nina förlorade medvetandet en kort stund efter överfallet. Hon drabbades även av en hjärnskakning, fick tydliga märken på halsen och skadade en tand. Nu slår hovrätten fast att det fanns en konkret fara för att Nina skulle dö av våldet som hon utsattes för.

38-åringen dömdes till rättspsykiatrisk vård i Stockholms tingsrätten för försök till mord, våld mot tjänsteman och narkotikabrott. Nu har Svea hovrätt slagit fast domen. Nina får även drygt 117 000 kronor i skadestånd.

– Jag är glad över domen. Jag går och jobbar som vanligt nu, säger Nina.

quotation startNästa gång kanske det är någon annan som ligger där och får huvudet dunkat i marken.quotation end

Redan två veckor efter mordförsöket var Nina tillbaka på jobbet. Händelsen har till viss del påverkat henne. Men hon säger att hon främst vill fortsätta fokusera på att göra ett bra jobb nu.

– Jag tror att man blir mer misstänksam. Man vet inte vem som mår psykiskt dåligt eller är påverkad och kan få frispel. Man får vara beredd på allt. Så fort kollegorna ropar i radion att det är stökigt vill jag dit och hjälpa till. Nästa gång kanske det är någon annan som ligger där och får huvudet dunkat i marken, säger hon.

Nina vill inte vara med med sitt fullständiga namn. 

LÄS MER
Ordningsvakten Jenny slutar: “Jag orkar inte se hur folk behandlas”
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro