ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Örfilar, sparkar och spottloskor

John Lindblom · 3 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Psykisk terror och grovt våld ligger bland annat bakom de fällande domarna. Bilden är arrangerad. 

Psykisk terror och grovt våld ligger bland annat bakom de fällande domarna. Bilden är arrangerad.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

VÅLD. Antalet dömda kvinnofridskränkare har under de senaste fem åren mer än fördubblats i Sverige. Under 2006 dömdes 343 män som vid upprepade tillfällen terroriserat, slagit och kränkt sin fru, sambo eller flickvän.

Grovt våld med blomkrukor och köksredskap samt spottloskor mot partnern i sängen är bara några expempel på gärningar som bland annat legat bakom de fällande domarna i fjol.

– Våldet i hemmet har ökat i och med den ökade alkoholkonsumtionen. Att fler och fler inom rättsväendet börjar praktisera och lära sig lagstiftningen har också påverkat ökningen, säger Soile Axén, poliskommissarie och expert på  kvinnovåld hos Västra Götalandspolisen.

Lagen om grov kvinnofridskränkning kom till 1998 i syfte att skydda kvinnor som regelbundet utsätts för fysiskt och psykiskt våld i hemmet. Regelbunden “relationsterror” med fler örfilar och andra incidenter under längre tid skulle därmed kunna samlas i ett enda åtal.

Ökningen av anmälningar har ökat stadigt precis som de fällande domarna sedan lagen trädde i kraft. 2001 dömdes 150 personer. De allra flesta till fängelse i knappt ett år bakom galler. Maxstraffet är sex år.

– Kritiken har varit hård mot att de utdömda fängelsestraffen varit för korta. Men trots allt har många män kunnat dömas för upprepade handlingar, något som inte hade varit möjligt utan den nya lagstiftningen, fortsätter Soile Axén.

Ökningen de senaste åren har framför allt varit kraftig i Stockholm med 88 dömda 2006. 2001 fälldes 36 i samma län.

Metros genomgång av åtta fällande Stockholmsdomar pekar på ett utbrett fysiskt våld med örfilar och spottloskor samt sparkar och slag med köksredskap och andra tillhyggen.

Merparten av kvinnofridsåtalen ogillas av tingsrätterna på grund av bristande bevisning. För fällande dom krävs styrkanden i flera fall vid olika tidpunkter vilket kan vara svårt att uppbringa för utredarna.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro