ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Organ vävs med fibrer

Aron Andersson · 7 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ORGANODLING. I framtiden ska forskarna kunna väva ett nytt öra, eller en njure. IFP Research i Mölndal har utvecklat ett textilt material som ska användas vid organodling.– Eftersom vi kan forma materialet hur vi vill ger detta oanade möjligheter, säger Pernilla Walkenström som är forskningsansvarig.

Materialet efterliknar kroppens strukturer och är uppbyggt av en tunn fiberväv. Efter att den formats i samma utseende som organet placeras celler på väven. Dessa växer sedan till ett färdigt organ.– En tidigare flaskhals har varit att få rätt porositet. Då kunde vi bara ta fram tvådimensionella modeller.

En fiber av olika biopolymerer används. Genom att spinna den på en annan tjockare fiber erhålls något som liknar en hårig fiber. Den kan rullas upp och formas så som önskas. Materialet i den färdiga väven ska brytas ner i samma takt som kroppens celler växer till sig.

IFP Research har jobbat tillsammans med Chalmers och Sahlgrenska sjukhuset som testar själva tillväxten av organen. Hittills har försök gjorts med broskceller. Härnäst följer en mer detaljerad cellstudie där celler från flera olika personer skall användas. Materialforskningen som tidigare legat i fokus kommer nu skjutas åt sidan.

Först om fem till tio år beräknas tekniken kunna användas i praktiken. Om det tills dess har hunnit komma andra bättre lösningar vet inte Pernilla Walkenström.– Det finns ju ganska mycket forskning inom detta området nu. Det tycker vi är jättebra, alla mår bra av lite konkurrens.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro