ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Organisationen Amnesty: Sverige bryter mot mänskliga rättigheter

Valerie Kaspersen · 22 Nov 2018
Uppdaterad 22 Nov 2018
Johanna Westeson påpekar att boendesituationen är akut.

Johanna Westeson påpekar att boendesituationen är akut. Foto: Wikimedia commons/ News Oresund/ Amnesty international


Organisationen Amnesty international varnar i en ny rapport för att bristen på tillgången av boende, vatten, sanitet och sjukvård för EU-migranter i Sverige bryter mot mänskliga rättigheter. “Man kan inte förvänta sig att en människa som bor under en bro söker jobb, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor hos Amnesty International.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag finns cirka 4 700 personer i Sverige som benämns som utsatta EU-migranter. Dessa personer lever på att tigga, samla pantburkar eller ta ströjobb. 

Organisationen Amnesty international har pratat med EU-migranter i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. I 58 intervjuer berättar personer, där de flesta identifierar sig som romer, som kommit till Sverige om sin situation.

– De vi pratat med vittnar om att det är ett hårdare klimat. De får mindre pengar och upplever en mer fientlig inställning mot dem i dag än för några år sedan, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor hos Amnesty International.

Amnesty: En uttröttningseffekt

FN:s människorättskommitté och FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter uttryckte stark oro under 2016 över behandlingen av EU-migranter i Sverige.

De betonade diskrimineringen av romer. Under 2018 rekommenderade de även att Sverige att säkra tillgång till mänskliga rättigheter såsom boende, sjukvård och rättvisa. Johanna Westeson menar att klimatet har hårdnat och tror att det kan ha flera orsaker.

– Dels kan det finnas en uttröttningseffekt. Folk känner att det inte händer något. Vissa hade ett engagemang i början för denna gruppen människor, men det har runnit ut, säger hon och fortsätter:

– Det kan även ha att göra med nått så praktiskt som att färre har kontanter i dag. Men sen tror jag verkligen att det finns en koppling till att retoriken är så hård. Både från politiskt och medialt håll kring tiggeri. Regeringsföreträdare har gått ut och sagt att de inte ger pengar och har misstänkliggjort dessa människor. Två riksdagspartier vill dessutom ha nationellt tiggeriförbud. Det tror jag spelar in.

”Boende är det allra viktigaste”

Johanna Westeson påpekar dock att det även görs insatser för att lösa situationen, speciellt på lokal nivå.

– Vi ser att det finns initiativ på lokal nivå som är väldigt positiva. Göteborg och Umeå har startat helårs-härbärge för att hjälpa människor att komma ur fattigdom. Det går åt båda hållen.

Utifrån intervjuerna är det just boendesituationen som är akut.

– Boende är det allra viktigaste för att kunna slå sig ner någonstans ett tag. Utifrån det kan man tänka framåt och planera sitt liv och komma i arbete. Man kan inte förvänta sig att en människa som bor under en bro söker jobb, säger Johanna Westeson.

pil
FAKTA: Att vistas i EU/ EES-länder

De som bor i EU eller EES-länder har rätt att röra sig fritt och visats tillfälligt inom unionen och i andra medlemsländer i tre månader. Under dessa tre månaderna finns inget krav på sysselsättning eller visum, men man måste ha ett pass eller ett giltigt ID-kort.

För att få stanna längre än tre månader måste du vara anställd, egen företagare arbetssökande med en verklig möjlighet att få anställning eller studerande med tillräckliga tillgångar för sin och sina familjemedlemmars försörjning och en heltäckande sjukförsäkring.

Källa: Källa: Sveriges kommuner och landsting

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro