ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Organisationen Maskrosbarn: Kalla oss inte "alkisbarn"

Metro · 26 Feb 2015
Uppdaterad 26 Feb 2015

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

REPLIK: I gårdagens Metro (25/2) skrev kolumnisten Hillevi Wahl en krönika med en uppmaning om att börja använda begreppet alkisbarn.

Vi vill aldrig bli kallade alkisbarn! Begreppet är stigmatiserande, exkluderande och oerhört gammalmodigt. Vi och andra organisationer kämpar varje dag med att tvätta bort alla gamla begrepp som vi ser som skällsord och som skuldbelägger både oss barn och våra föräldrar. Vi är inte alkisbarn, psykbarn, knarkarbarn, missbrukarbarn eller socbarn och vi vill aldrig bli kallade något liknande!

Vi är barn och vuxna som har föräldrar som har ett missbruk eller mår psykiskt dåligt. I organisationen Maskrosbarn lägger vi ingen värdering i begreppet maskrosbarn. För oss betyder det att man har föräldrar som är sjuka, att deras dåliga mående påverkar oss negativt och att vi behöver eller har behövt stöd för att må bra. Man behöver inte vara ”hel” för att kalla sig maskrosbarn. Alla människor behöver någon gång stöd, oavsett vad man har varit med om.

Vi är stolta maskrosbarn och kommer aldrig rätta oss efter skuldbeläggande begrepp. Vi är hundratals vuxna och ungdomar i vår organisation som tillsammans nu säger: kalla oss aldrig alkisbarn!

Therése Eriksson och Denise Madsen

Grundare av organisationen Maskrosbarn

LÄS MER
Sluta kalla oss maskrosbarn – vi är alkisbarn
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro