ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Orkanvindar på västkusten

Anna Westberg, Andreas Nordh · 31 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Styrsöbolaget fick redan påeftermiddagen problem med att lägga till vid Köpstadsö

Styrsöbolaget fick redan påeftermiddagen problem med att lägga till vid Köpstadsö Foto: Rolf Hallin 031-foto


Väntas nå mellersta Sverige framåt midnatt

klar

Artikellänk är kopierad

Nu har orkanvindar nått västra Sverige. Vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen uppmättes vindbyar på 33 meter per sekund på Väderörarna.

Boråsområdet har drabbats hårt av stormen. Flera träd har fallit över vägar i området och snön på vägarna gör framkomligheten svår.

Ett flertal långtradare har haft det svårt att ta sig upp för backar då snömodden gjort att vägarna är hala. Räddningstjänsten i området arbetar för tillfället med att röja träd och hjälpa trafiken.

Gränsen för orkan ligger på 33 meter per sekund. Medelvinden på väderöarna låg vid 17-tiden på 25 respektive 22-23 meter per sekund i medelvind i Nordkoster och Väderöarna.

Vattenfall rapporterar på kvällen att över 6000 av deras abonnenter i Västra Götaland för tillfället är utan ström.

Under torsdagskvällen kommer det även det nederbördsområde som nu befinner sig i södra Sverige att röra sig upp mot de mellersta delarna av landet, säger Sten Laurin.

Enligt SMHI väntas vindstyrkan mojna vid 22-tiden då en kallfront sveper in. Men då kommer nederbörd i form av regn vid kusterna och blötsnö i inlandet.

Vägverket har redan börjat ploga vägarna runt Boråstrakten. Dessutom håller vägarna i regionen på att saltas.

Räddningstjänsten i Göteborg har inte haft så mycket att göra som de befarade.– Vi hade några träd som föll över vägen i Säve och i Öjesjö och sedan några takplattor här och där. Vi åker bara ut vid fara för allmänheten, säger Bosse Holmlund, stabschef.

Vid midnatt väntas vädret nå Stockholmsområdet med vindbyar på upp emot 20 meter per sekund.

– Stockholmsområdet kan väntas upp emot 5 centimeter blötsnö, vilket inte är direkt idealiskt för trafiken, säger Laurin.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Westberg, Andreas Nordh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro