ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Orkar ni en semla till? Här är en utan både grädde eller mandelmassa

· 23 Jan 2015
Uppdaterad 23 Jan 2015
Här kommer kanske en nyttigare semla som avrundar den senaste veckans semmelhysteri.

Här kommer kanske en nyttigare semla som avrundar den senaste veckans semmelhysteri. Foto: Karin A Tegeman


Efter semmelwrappen och korv med bröd-semlan – här är rawfoodsemlan.

klar

Artikellänk är kopierad

Fettisdagen är nästan en månad bort men vi har redan fått semmelwrappen och utmanaren korv med bröd-semlan.

De senaste dagarnas semmelhysteri har redan gjort många mätta på det sockerstinna bakverket. Därför är det kanske dags att slå sista spiken i semmelkistan med den lite nyttigare rawfoodsemlan – som är fri från både socker, smör, mandelmassa och grädde.

Matbloggaren Karin A Tegeman, 30, ligger bakom en rawfoodsemlan som består av en "bulle" bakad på mandel och kardemumma och grädde som i stället för just gammal hederlig grädde utgör en blandning av cashewnötter och päron.

Hon berättar att den kom till redan tidigt förra året och att hon helt missat veckans "semmelgalenskaper".

– Det är inte mitt recept från början. Jag försökte göra glutenfria och med dinkel och så tänke jag "varför inte testa en rawfood" och då sökte jag på nätet runt en massa och försökte få lite olika idéer. Resultatet blev "rawfoodsemlorna" på bilden ovan. – Färgmässigt ser det ju inte ut som en semla men det är ju smaken som jag helt enkelt har försökt att efterlikna här, säger Tegeman.

Hon har varit vegeratian hela sitt liv och vegan de senaste tio åren och säger att hon testat allt möjligt rawfood. De roliga menar hon är utmaningen att ta tillvara på ingredienser och skapa komplexa smaker med få kombinationer.

Men hur smakar då semlan?

– Om det är någon som tänker att det här ska vara som en vanlig semla så blir de ju ganska besvikna säkert, men så smakar det lite kardemumma och mandelmassa givetvis, säger hon.

De lena och krämiga rawfoodsemlorna ska dessutom passa utmärkt tillsammans med en rykande kopp te.

För den som vill testa en lite nyttigare semla finns receptet på dessa på Karin A Tegemans matblogg "Bara Broccoli".

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro