ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oro bland armenier i Turkiet efter mordet på Dink

Stockholm TT · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Dink tros ha dödats för att han ville att Turkiet ska medge att ett folkmord på armenier begicks under första världskriget. Turkiska nationalister är ursinniga över det kravet.

Ogün Samast, en 17-åring som mördade Dink på trottoaren utanför hans tidnings kontor i Istanbul, var inte ensam. En extremist som dömdes 2004 för ett sprängattentat mot en McDonald's-restaurang har erkänt att han försåg 17-åringen med pistol och pengar till resan, uppger AP. -Ogün gjorde sin plikt och räddade Turkiets ära, ska anstiftaren Yasin Hayal ha sagt till polisen. Folkmord Begravningen sker på en armenisk kyrkogård i Istanbul efter en ceremoni på trottoaren utanför redaktionen för hans tidning Agos och en gudstjänst på armeniska patriarkatet.

Mordet var synnerligen ovälkommet för den turkiska regeringen. Den aktualiserade den segdragna konflikten kring massmorden på armenier 1915- 17 och förhållandet nu med grannlandet Armenien, som är så djupfryst att gränsen är stängd sedan många år.

I Turkiet finns 60 000 armenier, en spillra av den stora folkgrupp som levde i Osmanska riket fram till första världskriget. Den armeniska versionen av händelserna talar om oprovocerad fördrivning och mord på 1,5 miljoner civila armenier från det som i dag är östra Turkiet. Öppna arkiv Den turkiska versionen understryker att armenier ställde sig på den invaderande ryska arméns sida; både kristna och muslimer, både armenier och turkar föll offer, heter det.

Armenier i andra länder än Turkiet, särskilt i Frankrike och USA, för en livlig kampanj för att tvinga Turkiet att "erkänna folkmordet" medan armenier i Turkiet oftast tiger i frågan. Hrant Dink vågade säga vad han ansåg och betalade priset. Många armenier i Turkiet är oroliga i dag på grund av agitationen kring mordet.

Turkiets regering försöker närma landet EU och vill inte ha en konflikt i den armeniska frågan. Den har öppnat arkiven från den osmanska tiden och föreslår att armeniska och turkiska historiker tillsammans undersöker problemet. Armenien avvisar förslaget med motiveringen att folkmordet är bevisat.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro