ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oro bland hamnarbetare efter Metros avslöjande

Moa Kärnstrand · 4 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Anders Möller, Frank Andrén, Jan Andersson och Reimo Larsson arbetar i Göteborgs hamn. 

Anders Möller, Frank Andrén, Jan Andersson och Reimo Larsson arbetar i Göteborgs hamn.  Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Jobben kan vara i fara.Det tror Göteborgs hamnarbetare efter Metros avslöjande om att kommunala Göteborgs hamn kan säljas ut.– Det är klart att man är orolig, säger Jan Andersson.Metro kunde under torsdagen berätta om den utredning där ledningen för Göteborgs hamn föreslår att delar av verksamheten säljs till privata företag.

Efter be­skedet krävde många hamnarbetare att få ta del av den ännu hemliga utredningen.– Hamnarbetarförbundet har inte fått veta någonting om det här, säger Anders Möller, som Metro möter utanför port 4.

Han och kollegerna oroas nu över vad som händer om deras arbetsplats privatiseras.– Man är ju rädd att förlora jobbet, säger kollegan Jan Andersson, som tror att en försäljning skulle innebära att folk sägs upp och konsulter tas in för att täcka upp.– Säljs hamnen får vi söka om våra egna jobb, säger Frank Andrén.

Han tror inte alls på en ägarform där olika företag driver olika delar av hamnen, så som det kan bli om inte en intressent kan köpa hela verksamheten.– Så var det tidigare, en massa stuverier, men det fungerade inte, säger han.

Kollegerna menar att den vinst som hamnen faktiskt gör i dag borde komma Göteborgs invånare till del eftersom de betalat för investeringarna.– En försäljning kommer att bli en förlust av Guds nåde, säger Frank Andrén.

Hamnens utredning blir offentlig först när den anlänt till kommunstyrelsen.

Multinationella företag kan köpa

KÖP. Utländska hamnar, stora rederier eller multinationella transportföretag är tänkbara köpare.

Jan Turvall, forskare i kommunal förvaltning på GU tror inte att en eventuell försäljning stressas fram utan att kommunen avvaktar rätt köpare. – Då kan en försäljning till och med innebära en ökad trygghet för de anställda.

Att kommunala bolag säljs ut är ovanligt. – Men att en sådan här stor verksamhet säljs ut är unikt, ett trendbrott i en socialdemo­kratiskt styrd kommun.

Metro har förgäves sökt kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson (s).

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro