ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oro för att vCJD kan spridas via tandläkarinstrument

Patrick Ekstrand · 9 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tandläkarpatienter skulle kunna smittas av den mänskliga formen av galna ko-sjukan i samband med rotfyllningar. Den slutsatsen drar en grupp experter som föreslår att engångsinstrument bör användas för att eliminera risken.Den brittiska expertgruppen har kommit fram till att i genomsnitt sex olika instrument används vid varje ingrepp och att varje instrument kan ha återanvänts upp till tio gånger, skriver tidningen The Guardian. Om instrumenten tidigare har använts på patienter som bär på smittan finns det enligt experterna en "hypotetisk men inte otänkbar" risk att patienter smittas eftersom de prioner (se faktarutan) som orsakar den nya varianten av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (vCJD) är resistenta mot sterilisering.

INGA KÄNDA FALLDet finns inga kända fall där människor smittats i samband med tandläkarbesök och det finns inga belägg för att de farliga prionerna finns i tandpulpa, men experterna är ändå oroliga att tandläkarbesök kan utgöra en smittorisk. Detta eftersom ny forskning visat att blodtransfusioner som tidigare inte ansågs vara någom smittväg kan ha orsakat tre fall av sjukdomen.Alla som bär på smittan behöver inte ens uppvisa sjukdomstecken och enligt en studie som nyligen publicerades i medicintidskriften Lancet Neurology kan 14 000 brittiska patienter bära på prionerna som orsakar vCJD utan att veta om det.De brittiska hälsovårdsmyndigheterna ska ta de nya rönen i beaktande, även om det skulle bli mycket dyrt att införa engångsinstrument.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro