ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oro inför förslag om personlig assistans – "Folk är förtvivlade"

David Peterson · 8 Jan 2019
Uppdaterad 8 Jan 2019

På torsdag kommer utredningen över den statliga personliga assistansen. Flera förslag har läckt ut och bland de berörda är oron stor. Metro hjälper dig att reda ut vad som har hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad handlar förslagen som läckt ut om?

De förslag som läckt från utredningen handlar bland annat om att barn under 16 år inte längre ska ha rätt till statlig assistans. I stället ska de hänvisas till en ny kommunal insats. Ytterligare ett förslag som läckt är en schablon för alla med assistansersättning på 15 timmar i veckan för behov av hjälp med assistans i hemmet och fritidsaktiviteter.

Hur har de berörda reagerat på förslagen?

Bland de berörda grupperna är oron stor, skriver nyhetsbyrån TT.

– När regeringen äntligen backade från besparingskraven tänkte vi ”bra, då kommer utredningen inte att föreslå att personlig assistans för barn ska dras in”. Men det är ju ett av de förslag som fortfarande ligger kvar och som har skruvats till ytterligare så att det berör barn upp till 16 år, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef vid Funktionsrätt Sverige, till TT.

Vad händer nu?

Funktionsrätt Sverige tror att både unga, barn och vuxna med omfattande stödbehov kommer att drabbas om förslagen om personlig assistans genomförs.

– Folk är förtvivlade därför att de inte får livet att gå ihop. Men i stället för att rätta till detta kommer utredningen att föreslå ytterligare försämringar. Det kommer att bli ramaskri, säger Mikael Klein.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro