ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Orolig för sömnlöshet? Då sover du ännu sämre

Aron Andersson · 1 Okt 2014
Uppdaterad 1 Okt 2014

Foto: Christine Olsson / TT


Forskningen bekräftar det flera som legat sömnlösa på nätterna säkert misstänkt. Oro över dålig sömn leder till ännu sämre sömn. Men det finns hjälp.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du någon gång legat vaken hela natten och stirrat på klockan för att du inte kan sluta tänka på din sömnbrist? Precis den här typen av oro kan vara en riskfaktor för fortsatt sömnlöshet, eller insomni, enligt ny forskning.

– Jag skulle säga att det fungerar både på kort sikt och lång sikt. Både om man ligger och tänker på natten, men också om man tänker mycket kring effekten av dålig sömn under dagen, säger Annika Norell-Clarke, som skrivit en doktorsavhandling i ämnet vid Örebro universitet.

Diagnosen insomni drabbar ungefär 10 procent av befolkningen i västvärlden, men fler än så upplever att de inte får tillräckligt med sömn. Då är siffran närmare 30 procent.

– Vanligtvis handlar behandlingen om sömnmedicin eller råd om att ändra sina vanor, att inte dricka kaffe på kvällen, att motionera mer. Det som är nytt är att jag har fokuserat på hur man tänker, vad man är orolig för.

5 000 slumpvalda personer har vid tre tillfällen svarat på enkätfrågor om sin sömn under ett och ett halvt år. På så sätt kunde studien visa sambandet mellan oro för dålig sömn och fortsatta problem med samma sak. Att oroa sig för sin sömnbrist har alltså en förvärrande effekt.

Men hur ska någon som drabbas kunna sluta oroa sig? Den som har långvariga problem kan behöva psykoterapi , men Annika Norell-Clarke har åtminstone ett knep att dela med sig av.

– Om man ägnar mycket tid åt att bekymra sig om allt möjligt, inklusive sömnen, så kan det vara en idé att schemalägga tid åt detta tidigare på dagen, för att ladda ur. Annars har man bara tid att tänka på det när lampan är släckt och inget annat distraherar.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro