ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Öronmärkta pengar till psykiatrin

Stockholm TT · 27 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det skriver psykiatrisamordnaren Anders Milton, som på måndagen lägger fram sitt slutbetänkande, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Milton föreslår förändringar i hälso-och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen för att bättre organisera samarbetet kring de psykiskt funktionshindrade. Därmed får kommun- och landstingspolitiker ett tydligare ansvar och måste anpassa sina organisationer för att kunna samarbeta effektivare. Något som inte fungerar i dag.

Personal från kommun och landsting ska, när det behövs, vara skyldiga att upprätta en individuell plan tillsammans med den psykiskt funktionshindrade och deras närstående.

Den förändrade lagstiftningen ska också innebära ett förtydligande av kommuners och landstings ansvar för sina medborgare. Oavsett vilken vårdform den enskilde är intagen i gäller huvudmännens ansvar. I praktiken betyder det att landsting och kommuner måste dimensionera verksamheterna efter behoven. För det krävs ekonomisk förstärkning. Därför föreslås ett tillskott på 800 miljoner kronor per år under sju år.

Milton vill också att regeringen samordnar sitt arbete kring psykiatrin bättre och gör psykiatrin till ett eget politikområde. I dag berörs psykiatrin av minst fem ministrar.

Målsättningen är att alla människor med allvarlig psykisk sjukdom senast 2015 ska garanteras bostad, stöd i vardagen samt arbete eller meningsfull sysselsättning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro