ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ortens bästa poet lägger ner – här är allt du behöver veta

Linnea Bergman · 18 Dec 2018
Uppdaterad 18 Dec 2018
19-åriga Farhiya Feysal från Linköping vann den individuella klassen i tävlingen Ortens bästa poet i helgen. Men nu ser tävlingen ut att läggas ner.

19-åriga Farhiya Feysal från Linköping vann den individuella klassen i tävlingen Ortens bästa poet i helgen. Men nu ser tävlingen ut att läggas ner. Foto: Ortens bästa poet.


I helgen avgjordes Ortens bästa poet, Sveriges största tävling i estradpoesi. Men nu lägger tävlingen ner och arrangörerna riktar skarp kritik mot både polisen och lokala tjänstemän och politiker. Metro guidar dig till vad som har hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är Ortens bästa poet?

Tävlingen Ortens bästa poet startade 2015 och har sedan dess vuxit rejält. I år inkluderade den tolv deltävlingar i olika städer. Arrangörer är föreningen Förenade förorter som under året även har samarbetat med stiftelsen Natur & Kultur.

Syftet med tävlingen är att lyfta erfarenheter från förorterna och jobba för att människorna som bor i förorterna även ska äga berättelsen om platsen. Under tävlingen får deltagarna tävla med egenskrivna texter som de framför under tre minuter vardera. Årets final i Ungdomens hus i Rinkeby var slutsåld.

Hur gick det i årets tävling? 

I år vann 19-åriga Farhiya Feysal från Linköping i den individuella klassen. Vinnarna i lagklassen var lag ”Västerort”, som bestod av Ahmed Hassano, Yusuf Hussein, Mehdi Mohamed och Daniel Aslan.

Varför lägger arrangemanget ner?

I samband med att årets vinnare korades berättade även arrangörerna att arrangemanget läggs ner. Två huvudskäl angavs: att det har varit svårt att få ekonomin att gå ihop och att arrangörerna uppger att de har känt sig motarbetade av tjänstemän, politiker och polisen.

Hur ser kritiken mot polisen ut? 

I en video som spritts från Rinkebys tunnelbana efter lördagens semifinal av tävlingen ser man hur ordningsvakter och polis håller fast två personer i samband med att ett tumult uppstod. Arrangörerna har efter händelsen varit kritiska mot polisen, som de menar behandlade både en av tävlingens jurymedlemmar och en medarrangör illa.

– Vi kom till platsen och uppfattade situationen som att personer från vårt arrangemang blivit illa behandlade. Vi försökte föra en dialog men fick inget gehör, säger Bipasha Huq, ordförande och en av grundarna av Förenade förorter till Dagens Nyheter.

Hur bemöter polisen kritiken?

Polisen säger att de lyfte bort två personer som inte hörsammade deras uppmaningar. Det fanns utökade polisresurser vid tunnelbanan i samband med tävlingen eftersom det var ett större arrangemang och många människor rörde sig i området, enligt Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby som Vi i Rinkeby pratat med.

– Om man inte hörsammar polisen, då agerar vi på det. Det har vi gjort tidigare, det gjorde vi i lördags och det kommer vi att göra framöver. Men jag vill samtidigt inte förringa de känslor som människor får om situationen uppfattas som störande, obehaglig och eskalerande, sa han till DN efter händelsen.

Hur ser kritiken mot tjänstemän och politiker ut och hur bemöts den?

Arrangörerna bakom Ortens bästa poet menar att kommunikationen med stadsdelsförvaltningen Kista-Rinkeby varit dålig och att de inte fått till de samarbeten som de önskat.

– Jag förstår inte vad vi mer skulle ha gjort än att låna ut en lokal och ha fältpersonal i anknytning till det, eller vad de hade förväntat sig. Vi hade diskuterat ett eventuellt samarbete tidigare under hösten på vår fritidsgård men det fanns inget intresse från deras sida. Så jag vet inte vad de syftar på, säger Ulla Thorslund, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista som svar på kritiken.

Vad händer nu?

Enligt arrangörerna själva är beslutet att lägga ner Ortens bästa poet slutgiltigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro