ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

OS-arenan kostade 800 miljoner – ska inte användas till någon tävling

Filip Häggberg · 6 Feb 2018
Uppdaterad 6 Feb 2018
Olympiastadion har kostat hundratals miljoner att bygga.

Olympiastadion har kostat hundratals miljoner att bygga. Foto:  Polaris Images/IBL


Olympiastadion i Pyeongchang kostade 817 miljoner kronor att bygga. Arenan kommer att användas fyra gånger – för att sedan rivas. Det har länge varit ett problem för OS”, säger Eurosport-kommentatorn Andreas Selliaas till Dagbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

OS-invigningen är bara två dagar bort – på fredag öppnas spelen på Olympiastadion i Pyeongchang.

Arenan, med plats för 35 000 åskådare, kommer inte att användas till en enda tävling under de olympiska spelen. Den kommer stå som värd för invigningarna och avslutningsceremonierna för OS och Paralympics.

Sen rivs Olympiastadion. Kostnaden för att bygga den? Drygt 817 miljoner kronor.

– Det kan innebära att valet av plats för OS är baserat på felaktiga premisser och att det inte finns något intresse för vintersport i området, säger Eurosport-kommentatorn Andreas Selliaas, som i flera år studerat stora idrottspolitiska frågor, till norska Dagbladet.

När Pyeongchang tilldelades OS fanns planen att nybyggandet skulle kosta drygt 60 miljarder kronor. Det beloppet har överskridits, enligt Dagbladet. Just nu ligger notan på över 100 miljarder kronor – och de lokala myndigheterna vill ha hjälp av staten med ekonomin.

– De har lagt en fruktansvärd summa pengar på saker som inte kommer att användas efter OS. Vi hittar flera exempel på det här genom historien och det har länge varit ett problem för OS. När man ansöker om OS har sökande städer ofta stora ambitioner för vad spelen kan föra med sig. De hoppas till exempel på en turistboom efter OS och menar att spelen är viktiga ur folkhälsoaspekt, säger Andreas Selliaas.

Än så länge har de lokala myndigheterna i Pyeongchang inte fått något gehör från den sydkoreanska staten.

pil
Fakta: Då pågår spelen

OS: Invigs fredagen den 9 februari – avslutas den 25 februari.

Paralympics: Invigs fredagen den 9 mars – avslutas den 18 mars.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro