ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

OS-elden har nått Peking

TT · 6 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den olympiska elden har nått Peking och Himmelska fridens torg — och inlett sin sista etapp av den 130 dagar långa fackelstafetten fram mot OS-invigningen.

När facklan fördes genom Pekings kärna andades huvudstaden av nostalgi och tradition, och vid porten till Himmelska fridens torg färdades elden förbi bilden av ordförande Mao Zedong.

En blick från det gamla och en inblick i det nya.

70-årige Liu Changjiang var en av dem som kommit för att följa facklans väg genom Peking. För honom är kontrasterna mellan nu och då tydliga. Kina av i dag, med ett OS-arrangemang runt hörnet, är något annat än den vardag som Liu upplevt tidigare.

- Jag tror aldrig att ordförande Mao kunde ha föreställt sig den här händelsen, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

- När jag var barn var människor desperata efter mat. Då var man glad bara man hade en full mage och tillräckligt med kläder för att hålla en varm.

En liknande bild målade den 22-åriga studenten Huang Yuanqian upp när hon talade med Reuters. Hon var bara tre år gammal när stridsvagnarna rullade in på Himmelska fridens torg 1989, då Kinas armé krossade demokratiupproret.

- Mina far- och morföräldrar levde på en tid som var så väldigt annorlunda, säger hon.

- Alla var fattiga på den tiden. Jag är så glad att kunna heja på min nation i dag.

Fackelstafetten från Grekland till Kina har omgärdats av stora protester och på sina håll våldsamma demonstrationer, som riktat sig mot bland annat Kinas agerande i Tibet.

Tibetdemonstranter och andra kritiker har förvarnat om nya protester under de olympiska spelen, som invigs på fredag.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro