ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

OS-facklan rör sig igen

TT/ Anneli Wikström · 7 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Så här såg det ut på söndagen i London då polisen försökte hålla demonstranter borta från OS-facklan.

Så här såg det ut på söndagen i London då polisen försökte hålla demonstranter borta från OS-facklan. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Protesterna kring OS-facklan blev för stor i Paris. Polisen tvingades avbryta fackelstafetten. Men nu rör den sig igen.

OS-facklan tändes i Aten 24 mars och reser nu runt världen. Men bristen på mänskliga rättigheter i Kina, och framfört allt Kinas hårda tag mot protesterna i Tibet, har öppnat en debatt om möjligheten att bojkotta OS, eller delar av evenemangen.

I London greps över 30 personer i går för att ha försökt störa fackelstafetten. Och i dag kom facklan till Paris. Men eftersom grupper i Paris hade aviserat att de skulle protestera var säkerheten runt facklan höjd. Den skyddades av en 200 meter bred avspärrning, polisbåtar patrullerade Seine, en helikopter cirkulerade i luften och ridande polis fanns på plats. Men det räckte inte.

Buropen haglade mot de franska poliserna efter det att de med våld slitit en tibetansk flagga ur händerna på en tibetansk kvinna som ropat slagord om ett fritt Tibet. Alldeles intill fälldes en man till marken när han försökte ta tillbaka sin flagga från polisen. Samtidigt ropade en annan man att det som skedde var "en skam i de mänskliga rättigheternas land!" Då fördes han snabbt bort till ett av polisens fordon, rapporterar TT:s medarbetare som bevittnande händelsen i närheten av Eiffeltornet, det vill säga inte längs OS-facklans kortegeväg.

Till sist beslutade polisen i Paris sig för att avbryta fackelstafetten med anledning av protesterna, skriver tidningen Le Figaro på sin webbplats. Facklan har släckts, placerats på en buss och "evakuerats till okänd ort".

Efter en kort stund återupptogs fackelstafetten, med franske tennisspelaren Arnaud di Pasquale som fackelbärare. Kort därefter slocknade dock elden på nytt. Enligt Le Figaro hänvisade polisen den här gången till "tekniska problem".Samtidigt har brandkåren gripit in för att plocka ned en svart protestflagga som hissats i Eiffeltornet.

OS-facklan i Paris rör sig återigen - nu fast hållen av David Douillet, dubbel OS-etta och flerfaldig världsmästare i judons tungviktsklass.

klar

Artikellänk är kopierad

TT/ Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro