ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Os-regnet ska stoppas med hjälp av kemikalier

Aron Andersson · 2 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ingen ska behöva bli blöt i håret inne på den olympiska stadion. Med hjälp av kemikalier ska arrangörerna mota bort regnet. 

Ingen ska behöva bli blöt i håret inne på den olympiska stadion. Med hjälp av kemikalier ska arrangörerna mota bort regnet.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Den olympiska stadion i Peking rymmer 91 000 åskådare, men har inget tak. En superdator och kanoner ska förhindra att besökarna blir blöta.

Kina gör allt de kan för att OS i Peking ska bli en succé, inklusive att stoppa regnet. Vädret ska bevakas med hjälp av satellit, radar och flygplan.

En superdator från IBM beräknar sedan över en yta på 44 000 kvadratkilometer vädret för varje timme och kilometer.

Med hjälp av två flygplan och artilleri runt Peking ska silverjodid och torr is skjutas på de regnmoln som är tillräckligt långt bort från stadion för att hinna regna ur. De moln som kommit för nära beskjuts i stället med kemikalier som gör att de inte regnar förrän de passerat.

OS äger rum under augusti, då det är ­regn­period i Nordöstra Kina, vilket gör att risken för regn över Peking under en dag då uppgår till 50 procent.

De försök som gjorts med regnprevention har inte alltid lyckats, men fungerar bra på mindre regnmoln, enligt Zhang Qian som är chef på Pekings byrå för vädermodifikation.Kina är det land som har satsat mest på väderkontroll. Totalt har de 7 113 luftvärnskanoner och 4 991 av­skjutningsramper för raketer vigda åt ändamålet.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro