ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

OS-stjärnornas galna skrockknep

TT · 5 Feb 2014
Uppdaterad 13 Feb 2017
1. Sydney Crosby, Kanada, och Dustin Brown, USA. Ishockey. Äter pasta med kyckling inför matcherna.

1. Sydney Crosby, Kanada, och Dustin Brown, USA. Ishockey. Äter pasta med kyckling inför matcherna. Foto: TT


En påritad mustasch, en tepåse i behån eller en flodhäst i plast. När den hårda träningen är över litar OS-idrottarna på vidskeplighet — på gott och ont.

klar

Artikellänk är kopierad

2. Mikael Kingsbury, Kanada. Puckelpist.Tog sin första världscuppallplats i en t-shirt med texten ”It’s good to be the King” (ungefär ”Det är skönt att vara kung”) och har den sedan dess i alla tävlingar.
2. Mikael Kingsbury, Kanada. Puckelpist.Tog sin första världscuppallplats i en t-shirt med texten ”It’s good to be the King” (ungefär ”Det är skönt att vara kung”) och har den sedan dess i alla tävlingar.Foto: TT
3. Leoni Tommaso, Italien. Snowboard.Lyssnar alltid på sin tursång ”Three little birds” av Bob Marley and the Wailers.
3. Leoni Tommaso, Italien. Snowboard.Lyssnar alltid på sin tursång ”Three little birds” av Bob Marley and the Wailers.Foto: Facebook
4. Rosalind Groenewoud, Kanada. Freestyle.Lyssnar alltid på ”The game needs me” av Dyme Def – och startar först när låten kommit till ett visst ställe.
4. Rosalind Groenewoud, Kanada. Freestyle.Lyssnar alltid på ”The game needs me” av Dyme Def – och startar först när låten kommit till ett visst ställe.Foto: TT
5. Patrick Kane, USA. Ishockey.Skriver sitt riktnummer från New York ”716” långt nere på klubban, nära bladet.
5. Patrick Kane, USA. Ishockey.Skriver sitt riktnummer från New York ”716” långt nere på klubban, nära bladet.Foto: TT
6. Yuta Watase, Japan. Backhoppning.Äter alltid ramen-nudlar inför tävling.
6. Yuta Watase, Japan. Backhoppning.Äter alltid ramen-nudlar inför tävling.Foto: TT

– Det blir som hjärnspöken, säger längdstjärnan Anna Haag.

Alla förberedelser är klara och nervositeten börjar komma. Då tar rutinerna över. Och skrocken.

En del är självklart, som att dubbelkolla packningen. Annat lite mer oväntat, som att alltid lyssna på samma låt eller att bära med sig en maskot.

Eller resterna av en tepåse, som snowboardåkaren Jenny Jones. Efter sin första bakåtvolt upptäckte brittiskan att hon råkat stoppa en tepåse i behån — sedan bar hon med sig bladen under några år för att de gav henne tur.

Men det är lätt att det går lite för långt, konstaterar Anna Haag, som helst klarar sig utan onödig oro inför sina längdtävlingar.

– Jag har varit vidskeplig, men jag jobbar väldigt mycket för att sluta vara det. För jag har märkt att det inte ger mig någonting, säger hon.

– Om det hade gått bra så skulle jag göra samma tävlingen efter, och det kan vara alla möjliga rutiner, om hur jag värmer upp eller när jag går till start. Det blir som hjärnspöken.

Björn Ferry har ett hemligt vapen med sig till skidskyttetävlingarna i Sotji. Det skadar ju aldrig att gardera sig.

– Jag var vidskeplig lite grann i min ungdom, jag fick en liten plastflodhäst när jag var hos tandläkaren en gång och den hade jag i uppvärmningsbyxorna tills jag var typ 15 år. Nu hade morsan hittat den i en kopp hemma, så nu har jag tagit med den och har den i vätskebältet.

Och den har varit borta sedan du var 15?– Ja, jag har inte haft den sedan dess. Jag är inte så vidskeplig, men den kan lika gärna ligga där.

Kollegan Fredrik Lindström har i stället en present från sin svärmor med sig.

– Jag har inga konstiga rutiner, mer än att byta till torra handskar och en torr mössa innan start, säger han först, men fortsätter sedan:

– I och för sig har svärmor virkat en liten gubbe som jag har haft med mig den här säsongen. Det har gått både bra och dåligt, så vi får se om den bär lycka nu.

Och så var det Eva Samkova, den tjeckiska snowboardåkaren som brukar rita en mustasch på sig själv för att få turen med sig.

– Det funkar helt enkelt, säger hon till OS nyhetstjänst.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro