ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Osäkert om du kan slippa tv-avgift med gammal dator

Gustaf Eriksson · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

Det finns datorer som är så gamla och dåliga att de undantas från tv-licensen. Det slår förvaltningsrätten fast. Men var gränsen går är oklart, och det är osäkert om domen kommer att stå sig. – Högst sannolikt kommer vi att överklaga, säger Radiotjänsts Johan Gernandt.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

En Windows 98-dator med 13 år på nacken och en processor på 700 megahertz är för dålig för att omfattas av kravet på tv-avgift. Det slog förvaltningsrätten i Luleå fast i en dom på torsdagen

Men det är osäkert om beslutet kommer att stå sig. I förra veckan meddelade kammarrätten dom i ett ärende där en man överklagat sin tv-avgift eftersom hans dator inte har någon mjukvara för att ta emot tv-sändningar. Mannen fick avslag.

Enligt Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt pekar det domslutet på att förvaltningsrättens beslut kommer att rivas upp. – Tajmingen är lite olycklig. Kammarrätten gör den striktare tolkningen och ett beslut därifrån är i högre grad vägledande än vad förvaltningsrättens domar är. Om domen hade kommit tidigare hade utfallet troligtvis blivit annorlunda, säger han. – Högst sannolikt kommer vi överklaga. Vi tolkar lagen så att alla som har en internetansluten dator ska betala tv-avgift. 

Men om förvaltningsrättens dom står sig skulle det innebära en mängd gränsdragningsproblem. Det menar KTH-professorn Gunnar Karlsson. – Det blir en massa frågor om processorkraft, operativsystem och minne. Det är intressant att domstolen ger sig in i det, säger han. 

Den som anser sig ha en dator som är för gammal för tv-avgiften bör bestrida avgiften hos Radiotjänst och hänvisa till domen, enligt Gunnar Karlsson. Han är mycket kritisk till Radiotjänsts tolkning av lagen. – Det är ingen tvekan. Det går inte att prata om en dator som en tv-mottagare. Det är ett tekniskt fel, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro